Udruženje građana „Cerski marš“ obeležilo krsnu slavu

Poštujući epidemiološke mere, Udruženje građana „Cerski marš“ obeležilo je danas u svojim prostorijama u TC „Kifla“ krsnu slavu, Svetog Andreja Prvozvanog. To je bila prilika da se sumiraju utisci o po mnogo čemu drugačijoj godini od prethodnih.

Manifestacija koju organizuju u čast cerskim junacima i civilnim žrtvama Prvog svetskog rata zbog epidemije kovida- 19 održana je u izmenjenom obliku 16. avgusta. U porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla održan je pomen za junake i civilne žrtve Velikog rata, organizovan obilazak gradskih spomenika, kao i okupljanje kod spomen kompleksa u Tekerišu, gde su položeni venci i održan pomen junacima Cerske bitke, a autor romana „Ordenje i ožiljci“ Milan Bogojević održao kratko predavanje o Milunki Savić.

-Na kraju godine sumiramo utiske sa dosadašnjih „marševa“, s posebnim osvrtom na poslednji, budući da nije organizovan na uobičajeni način. Manifestacija je održana u drugačijem formatu, uz prisustvo uvaženih gostiju, pisca Milana Bogojevića, Predraga Medenice, predstavnika Udruženja veterana, a zainteresovane smo pozvali da je prate posredstvom društvenih mreža- rekla je Jelena Lazarević iz Udruženja.

Članovi se nadaju da će sledeće godine moći da se vrate na staze tradicije, te da će biti u prilici da pozovu sve poštovaoce nacionalne istorije da im se pridruže u šetnji do Cera.

-Nadamo se da će se 12. Cerski marš održati na isti način kao i prethodnih deset godina i da će epidemija ostati iza nas. Planiramo smo da od Božića posetiocima naših naloga na društvenim mrežama ponudimo mogućnost da glasaju u čiju čast ćemo održati narednu manifestaciju- objasnila je članica Udruženja Tijana Stepanović.

Ovogodišnji Cerski marš, da je održan, verovatno bi oborio prošlogodišnji rekord od oko 3.000 učesnika, budući da je prvog dana po otvaranju prijava stiglo 527, a za dve nedelje je bilo ukupno 1.241 zainteersovanih za učešće. Imajući u vidu epidemiološku situaciju, nakon toga je obustavljena mogućnost prijavljivanja, a zbog mera zaštite od kovida- 19 nije bilo moguće održati manifestaciju uz masovno okupljanje.

D.Dimitrijević

Exit mobile version