U Šapcu za sedam dana 358 novozaraženih, nove mere od sutra na snazi

Epidemiološka situacija u Šapcu je i dalje veoma nestabilna. U poslednjih sedam dana 808 građana sa simptomima je pregledano, od toga je 358 pozitivnih na kovid- 19. Aktivno je obolelo 620 osoba na teritoriji grada i 677 je u karantinu i kao kontakti se nalaze u četrnaestodnevnoj izolaciji. Ohrabruje da je tokom  vikenda više pacijenata otpušteno sa bolničkog lečenja nego što je primljeno, a ukupno je 104 hospitalizovano, saopšteno je posle sastanka Štaba za varedne situacije u ponedeljak u Gradskoj kući.  

-U Opštoj bolnici Šabac i Domu zdravlja imamo po 12 obolelih zdravstvenih radnika, dok je u Zavodu za javno zdravlje šestoro pozitivnih na kovid-19.  Na odeljenju pedijatrije u kovid zoni imamo zaraženu bebu od 28 dana. Majka je takođe obolela, ali su obe vrlo stabilno i pod kontrolom. U poslednja tri dana beležimo izuzetno mali broj pregleda dece. Imali smo više od 40, a juče samo devet. U 18 obrazovnih ustanova ukupno je 60 obolelih učenika i 21 nastavnik. Samo u jednom slučaju odeljenje je prešlo na onlajn nastavu, zbog više od jednog obolelog učenika u grupi. Oko stotinu sugrađana je za vikend novozaraženo- istakao je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić.

On je rekao da je potpisao nalog za prilagođavanje mera gradskog kriznog štaba republičkim merama. To znači da od sutra u 18 do pet sati ujutru neće biti dozvoljen rad kafićima, restoranima, trgovinskim, ugostiteljskim i drugim objektima za zabavu. Radiće apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane, ali ne i šalterska prodaja.

-Sve te mere treba da dovedu do izlaska iz ove situacije. Neophodne su nam, jer u okruženju i pojedinim gradovima u republici nije sjajna situacija. Na sreću, mi se jako dobro držimo do sada i zamolio bih sugrađane da tako ostane i  ubuduće. Nema potrebe za povećanjem broja vozila u gradskom i prigradskom saobraćaju zbog drastično manjeg broja putnika u prethodnom periodu- napomenuo je dr Pajić.

U Mačvanskom okrugu tokom prethodnih nedelju dana zabeleženo je 956 novih slučajeva kovida- 19.

D.Dimitrijević

Exit mobile version