U Šapcu uvedena vanredna situacija

U celom Mačvanskom okrugu od danas je na snazi vanredna situacija. Razlog je više od 800 akitvno obolelih od kovida- 19, a skoro polovina je iz Šapca. U Opštoj bolnici smešteno je 60 pacijenata i povećava se broj osoba sa srednjim i teškim kliničkim slikama, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u utorak u Gradskoj kući.

-Kao komandant Štaba sam doneo odluku da od danas važi vanredna situacija, što podrazumeva proširenje obaveznih mera kojih se sugrađani moraju pridržavati: zabrana organizovanja bilo kakvih svečanosti, manifestacija, sportskih utakmica koje podrazumevaju veći broj učesnika bez jasne distance, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 21 sat, zabranjuje korišćenje bazena, velnes i spa centara. Predviđena je i pojačana dezinfekcija ulica i javnih prostora- rekao je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić.
Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković navodi da se u poslednje tri nedelje beleži značajan porast broja aktivno obolelih. Na teritoriji Mačvanskog okruga trenutno je više od 800 aktivno obolelih, a skoro polovina od tog broja je sa teritorije grada Šapca.
-Predložili smo svim štabovima u svim lokalnim samoupravama da uvedu vanrednu situaciju, jer su brojke pogoršane svuda. Tim epidemiologa ocenio je da je rast od više od 500 obolelih za sedam dana, a u poslednja 24 sata više od 90 pozitivnih, 43 iz Šapca, moguće jedino obuzdati pooštrenim merama. Najteža situacija je u Ljuboviji zbog broja obolelih u odnosu na broj stanovnika. Povećan je broj pregleda osoba sa respiratornim tegobama u poslednja 24 sata u kovid ambulanti, više od 200, a podsećam građane da grip još nije počeo- rekao je dr Vujković.
Najvažnija je lična odgovornost građana, jer to je jedini način da se pobedi kovid- 19, poručeno je posle sastanka u Gradskoj kući.
D.D.

Exit mobile version