U Šapcu registrovano 85 novoobolelih od kovida 19

U Opštoj bolnici 45 pacijenata smešteno u crvenoj zoni

U Šapcu je registrovano 85 novoobolelih od kovida 19, a rezultati za 381 testirano lice se čekaju. Od početka epidemije, na teritoriji grada je 353 zaražene osobe. U Opštoj bolnici Šabac danas je 45 lica smešteno u crvenoj, 22 u sivoj zoni i jedan pacijent je prevezen za Beograd. Prema izveštaju Policijske uprave Šabac blizu 800 kontakata pozitivnih poštuje mere samoizolacije i nad njima se vrši i zdravstveni nadzor posredstvom poziva iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac.

U kovid ambulanti pregledano je 176 pacijenata sa simptomima korona virusa, a testirano 80.

-To je najveći broj pregledanih do sada u jednom danu. Testirano je 80 pacijenata, budući da je kapacitet laboratorije do 90 uzoraka dnevno i uzorci su poslati jutros u osam sati u Veterinarski specijalistički institut. Rezultati se očekuju večeras i svaki dan ćemo imati izveštaje o testiranima. Uzeto je 15 brzih seroloških testova na igm i igg antitela na osnovu kojih se mi orijentišemo da li se radi o akutnoj infekciji ili infekciji koju je pacijent preležao. Čim saznamo rezutate, mi ćemo se potruditi da kontakte stavimo u izolaciju. To je jako važno, jer samo na taj način možemo zaustaviti epidemiju. Apelujem na sugrađane da poštuju mere kućne izoacije i da im ni rođaci, ni prijatelji, ne dolaze u kućne posete. Javljaju nam se i stariji sugrađani od 60- 70 godina, virus se širi se na ukućane, rođake i prijatelje, a ne želimo da se stariji sugrađani i hroničari razbole, jer se oni teže nose sa infekcijom- objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac dr Jasmina Stanković.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da Štab još uvek zaseda, te da se prati poštovanje svih mera i razmatra uvođenje dodatnih.

-Da bismo mogli da budemo potpuno sigurni, sačekaćemo rezultate popodnevnih testiranja iz Veterinarskog specijalističkog instituta. Očekuju se rezultati testiranja za 301 osobu testiranu do juče i 80 predatih uzoraka jutros. Razmatraju se drastičnije mere, koje treba da dovedu do toga da se dodatno ograniči radno vreme različitih objekata, da se zabrane proslave i svi događaji koji podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi. Zahvaljujem se sugrađanima koji poštuju propisane mere i zdravstvenim radnicima. Ovo je zajednička borba i u njoj ćemo uspeti ako svi budu poštovali naloge Štaba- podvukao je Zelenović.

On je rekao da očekuje nove rezultate posle 17 sati o kojima će pravovremeno obavestiti javnost.

D.Dimitrijević

Exit mobile version