U Šapcu ove godine 14 novih kompanija

Organizovan obilazak SZR i Istočne zone za medije

U Šapcu će od ove godine poslovati 14 novih kompanija, najavljeno je danas prilikom obilaska Istočne i Severozapadne radne zone organizovanog za medije. O investicijama i ulaganjima u narednom periodu govorili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, načelnik Gradske uprave Milan Vasić i direktorka JP „Infrastruktura“ Šabac Violeta Šestić.

Svako u Šapcu ima priliku da se zaposli

Gradonačelnik Zelenović je rekao da svako ko u Šapcu traži posao, može i da ga nađe.

-U Severozapadanoj radnoj zoni trenutno je zaposleno više od 3.500 ljudi i traže se novi radnici. Svako ko želi da nađe posao, koji je, verujem, pristojno plaćen, ima priliku da zaposlenje nađe u nekoj od firmi koje posluju u Šapcu, kao što su „Jazaki“, „Mondi“ ili „Vopahel“, ili u bilo kojoj domaćoj ili stranoj firmi u gradu. Jedna od naših najvažnijih politika- da svako zaradi više od posla kojim se bavi, se ostvaruje. Do pre pet godina umesto svih ovih firmi, na mestu gde je Severozapadna radna zona, bila je livada, a sada je industrijska zona u kojoj je 29 operativnih fabrika- napomenuo je Zelenović.

Kako je rekao, izgradnja nove i moderne saobraćajnice u Severozapadnoj radnoj zoni je u toku i učiniće atraktivnim parcele koje do sada nisu prodate. Gradonačelnik je podsetio da je SRZ u Šapcu najveća i najmodernija industrijska zona u Srbiji.

-Očekujem prodaju novih 10 hektara zemlje u Severozapadnoj radnoj zoni, za neke nove domaće i strane kompanije. Naša cilj je da minimalac u Šapcu bude veći od 33 hiljade dinara- podvukao je gradonačelnik i pozvao sve koji misle da poslovanje grada može na blo koji način da se unapredi da se uključe, dodajući da Privredni savet vrlo aktivno radi na tome.

Direktorka JP „Infrastruktura“ Šabac Violeta Šestić je istakla da u Grad stalno dolaze novi investitori, među kojima ima i domaćih. U Severozapadnoj radnoj zoni prodato je 46 parcela i posluje 29 firmi, dok u Istočnoj više nema slobdnih parcela.

-U ovom trenutku u Severozapadnoj zoni četiri domaća investitora najavilo je proširenje svojih pogona. Pored toga, kompanija „Vopahel“ će proširiti proizvodne pogone, a italijanska kompanija „Infleks“ će izgraditi svoju prvu fabriku u Srbiji u Šapcu. I u Istočnoj zoni, koja se prostire na 300 hektara zemljišta, se pojavljuju novi investori. Italijanska firma „Seletra“, koja se bavi proizvodnjom kablova za belu tehniku, u junu će početi sa proizvodnjom i nameravaju da zaposle 150 ljudi. Još dve firme, italijanska i ruska, trenutno rade na adaptaciji prostora u Robno- transportnom centru i očekujemo da će uskoro početi proizvodnju. Sve to je potvrda da je u Šapcu povoljna poslovna klima i mi svakodnevno radimo na unapređenju odnosa sa privrednicima. Gradska uprava i svi mi smo uvek na raspolaganju investitorima, domaćim i stranim, tako što se trudimo da im maksimalno olakšamo procedure, obezbedimo sve potrebne informacije i pomoć prilikom dobijanja građevinskih i drugih dozvola- objasnila je Šestićeva.

Kontinuirana ulaganja u infrastrukturu i dobra poslovna klima

Ona je podvukla da se kontinuirano ulaže u razvoj infrastrukture, te da je samo ove godine iz budžeta grada izdvojeno 100 miliona dinara za nove saobraćajnice, elektroenergetske objekte, vodu i kanalizaciju. Najavila je i novi, operativan carinski terminal i u Severozapadnoj radnoj zoni, s obzirom na to da samo tom deonicom mesečno prođe 6.000 kamiona. U Istočnoj zoni, koja više nema slobodnih parcela, stacionirane su kompanije među kojima su: „Elixir- mineralna đubriva“, „Tikkurila“, „Hemofarm“, „Zorka keramika“ (planira širenje proizvodnje na još jednoj parceli), „Beli limovi“, „Piramida 72“, a ukupno je zaposleno oko 2.500 ljudi. Radovi u Lučkoj ulici su pri kraju, a ova luka nedavno je dobila status međunarodne, te je koriste, ne samo šabačke, već i firme iz regiona, što privrednicima omogućuje značajnu uštedu prilikom transporta. Planira se rehabilitacija pruge do RTC-a. U okviru bivšeg kompleksa „Zaštite bilja“ većinom su sve hale prodate šabačkim privrednicima: „Vukochem“, „Oblak internacional“, „Nascim group“, „Dimex“, „Axinta“, te se razmatra mogućnost dodatnog infrastrukturnog uređenja tog dela. Na području RTC-a u dve hale od po 7.000 kvadrata posluje italijanska kompanija, a tu su i „ODS technology“ i domaća kompanija koja se bavi proizvodnjom ambalaže. Italijanski „Pasubio“ zapošljava 325 radnika, bavi se proizvodnjom enterijera za luksuzne automobile i planiraju da ove godine prošire halu za dodatnih 5.000 kvadrata i zaposle još 200 radnika. Nedaleko se nalazi „Inos napredak“, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina. Na početku Severozapadne radne zone Limarija „Prodanović“ preseliće svoju proizvodnju iz Pocerskog Pričinovića. Deo od Capitol parka do kružnog toka namenjen je za komercijalne i sportske delatnosti. U zapadnom delu zone firma „Mašin- elektro“ kupila je četiri placa, a tu su i šabačke kompanije pekara „City“ i „Dekor lux“. U SZR posluju beogradski „Candy rush“, šabački „Gold- pack“, čija su delatnost konditorski proizvodi, a počeće sa radom i M-INOX Construct (metalne konstrukcije), MAS (veleprodaja i maloprodaja opreme za poljoprivredne mašine). Kompanija JUPROM gradi novi poslovni prostor, a tu je i firma za proizvodnju kartonske ambalaže, kao i kompanija za keramičke proizvode.

Trafo stanica Šabac se trenutno rekonstruiše, a Grad Šabac investira 50 odsto sredstava. Kapacitet je 31,5 megavat, a po završetku rekonstrukcije, za mesec dana, biće dodato još 31, 5 megavata, što će omogućiti dovoljan kapacitet za sve postojeće i buduće investitore. Neke od kompanija koje se ovde nalaze su i „De Heus“, „Kartonval“, „Duga- EL“, „Savro“. Najpoznatiji su „Jazaki“ (2.500 radnika), „Mondi“ i „Veskovini“- prva investicija u zoni.

D.Dimitrijević

Exit mobile version