U Šapcu 25 novozaraženih, broj hospitalizovanih raste

Od 304 testirana u Mačvanskom okrugu, 109 u Šapcu, na kovid- 19 pozitivno je 25 sugrađana. Ukupno je obolelo 483 i 485 sugrađana je u samoizolaciji. U Opštoj bolnici smešten je 91 pacijent, večina sa srednje teškom kliničkom slikom. U respiratornoj jedinici od sedam osoba u teškom stanju četiri su na invazivnoj ventilaciji, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u nedelju u Gradskoj kući.

Iako raduje smanjenje broja pozitivnih, zabrinjava povećanje broja hospitalizovanih, naveo je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić. Šabačka bolnica se puni i još uvek je broj primljenih veći od broja otpuštenih pacijenata.

-Loša vest je da nam se i dalje puni Opšta bolnica i trenutno imamo 91 hospitalizovanog građanina Šapca. Od početka pandemije uzeto je 25.595 uzoraka na nivou okruga, od čega su 14.033 bili Šapčani i zbog toga i ogromnog broja pozitivnih molimo sve za oprez, odgovornost i ozbiljnost u trenutnoj situaciji. U crvenoj kovid zoni u šabačkoj bolnici imamo jednogodišnje i dete od 11 godina. Ozbiljna je situacija i zbog toga se svi moramo pridržavati Uredbe Vlade Republike Srbije i poštovati Zakonom predviđene mere- istakao je dr Pajić.

Infektivno odeljenje ima kapacitet da primi 28 pacijenata, a zgrade neurofiziologije i grudnog kao kovid zone 1 oko 120 postelja, objasnio je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović.

-Sukcesivno otvaramo zgradu po zgradu, crvenu zonu širimo, stigli smo do 91 pacijenta. Postoji i zgrada za interne bolesti koja još nije otvorena i može da primi 80 kovid pozitivnih pacijenata. Uspeli smo da razvedemo kiseonik na sve tri lokacije i tu smo na nivou od 220 posteljnog fonda. Prema našim procenama, 70- 80 posto kapaciteta je pokriveno kiseoničnim mestima, te pacijent koji legne u tu zonu može dobiti kiseoničnu terapiju. Sledeća zona koje će u slučaju potrebe biti otvorena je zona hirurškog bloka. Tako je bilo u julu i avgustu, jer je u jednom trenutku bilo i 320 hospitalizovanih kovid pozitivnih pacijenata- rekao je dr Popović i napomenuo da kovid- 19 ne bira uzrast i da se i srednja, odnosno teška klinička slika javlja i kod najmlađih.

Starosna struktura hospitalizovanih u Šapcu je radno sposobno stanovništvo, najviše između 30 i 65 godina. U kovid ambulanti Domu zdravlja juče je pregledano 27 dece.

D.D.

Exit mobile version