U šabačkoj Opštoj bolnici 100 pacijenata pozitivnih na kovid- 19, 60 u crvenoj zoni

Od sinoć novih 45 pozitivnih, testirano još 100 ljudi

Uz sinoćnih 55, stigao je nalaz za još 45 osoba, te je u Šapcu danas registrovano 100 pozitivnih nalaza na kovid 19. Čekaju se rezultati još 90 testova iz kovid ambulante od jutros, 10 iz Bolnice, kao i još 70 testova iz bolnice i Zavoda, koje su vraćena iz KC „Vatreno oko“ i 234 testa od 4, 5. i 6. jula koja ta laboratorija još nije obradila.

U Opštoj bolnici hospitalizovano je 100 pacijenata. U crvenoj zoni (grudno odeljenje) smešteno je 60 lica. Ta zona je proširena zbog potreba za  novim smeštajnim kapacitetima na interno odeljenje. Crveno- siva zona opremljena je dezo barijerom, kao i Gradska uprava, prema preporukama Štaba.

-Na infektivnom odeljenju hospitalizovano je 40 lica. Kapacitet je oko 120 kreveta na tri odeljenja, ali to nije problem, već kiseonička mesta, kojih nema dovoljno, jer sva lica koja su smeštena imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća. Preduzimaju se u ovom trentuku radovi kako bi proširili broj kiseoničkih mesta i očekuje sa da za dva dana to bude spremno, tako da imaju 100 kiseoničkih mesta. Lica koja imaju veće tegobe šalju se za Beograd. Još uvek nema izveštaja koliko je lica prevezeno u Beograd i da li ima smrti povezanih sa kovidom. Situacija je jako ozbiljna, broj pacijenata u crvenoj zoni to pokazuje. Imamo 830 kontakata, dobijamo dnevni izveštaj od Policijske uprave koja navodi da se svi pridržavaju mera samoizolacije i ja im se na tome zahvaljujem- istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

U kovid ambulanti juče je pregledano 196 pacijenata, a u rad u popodnevnoj smeni uključen je još jedan lekar, ukupno osam u dve smene, kako bi se izašlo u susret građanima da što pre završe pregled.

-Jutros je odneto 90 testova na analizu. Jako je važno što pre se javiti na pregled ako je povišena tepmeratura duža od tri dana, kratak dah, kašalj, to upućuje na pneumoniju. Bitno je da pacijenti budu pregledani u fazi dok se nije razvila srednje teška i teška klinička slika. Zamolila bih sugrađane da ne uzimaju terapiju na svoju ruku- antibiotike, brufen, andol. Doktor će to proceniti, daju se vitamin c, cink, vitamin d i paracetamol da se spusti temperatura. Važno je da se poštuju mere kućne izolacije, posebno gde postoji pozitivan pacijent, da boravi u posebnoj prostoriji i štiti ukućane- podvukla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Jutrošnjem sastanku zdravstvenog tima Štaba prisustvovali su predstavnici Zavoda, Opšte bolnice, Doma zdravlja, Policijske uprave, komunalne policije i sanitarne inspekcije. Nadležne gradske službe kontrolisaće primenu mera donetih sinoć i uz koordiniranu akciju uspostaviti sistem dvostrukog nadzora u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze.

Očekuje se da oko 140 juče pozitivnih ima oko 500 stotina konatakata, te će pomoć prilikom nadzora nad tim licima sanitarnoj inspekciji pružiti službenici Gradske uprave. Lekari istovremeno preporučuju što manje kontakata i interakcija, da se nose maske kad god je to moguće, a u zatvorenom prostoru obavezno i da se drži distanca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version