U organizaciji Gradske organizacije invalida rada, Crkvene opštine i Grada Šapca

 

U porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu prvi put je u četvrtak, na Božić, organizovano lomljenje česnice, a sugrađani koji su bili srećne ruke dobili su tri kovanice: dva srebrnjaka i jedan zlatnik. Na srebrnjacima, koji su dar Gradske organizacije invalida rada i Crkvene opštine, utisnuti su religijski motivi posvećeni prazniku rođenja Hristovog –Božiću, a na zlatniku grb grada Šapca. Organizatori Crkvena opština, Grad Šabac i Gradska organizacija invalida rada, nadaju se da će manifestacija na radost Šapčana prerasti u tradiciju.


-Veliko je zadovoljstvo da na Božić, naš najveći pravoslavni praznik, na inicijativu Gradske organizacije invalida rada i uz podršku naše pravoslavne Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, uz blagoslov preosvećenog vladike Lavrentija, podršku Grada Šapca i gradonačelnika Nebojše Zelenovića, kao i pekare „Vinčić“, koja je obezbedila materijal i učestvovala u izradi česnice, ovo organizujemo. Naše tri članice su u pekari u popodnevnim satima na Badnji dan napravile česnicu i ukrasile je- rekla je predsednica Gradske organizacije invalida rada Miroslava Savković.

Nikola Petrović

Prečnik česnice je bio 125 centimetara, imala je 1 400 delova (kuglica), a tepsiju za nju uradio je takođe jedan od članova Gradske organizacije invalida rada. Recept za njenu izradu je, kažu, najuzišenije osećanje i potreba, naročito invalida rada, da to što imaju žele podele sa drugima, a posebno zadovoljstvo im je pričinilo prisustvo najmlađih.

-Za česnicu je potrošeno 25 kilograma brašna, a tu su još i ukrasi. Teška je oko 30 kilograma. Najbitnije je da smo je pravili s ljubavlju i željom da podelimo deci i sugrađanima. Dok smo je pravili, uživali smo u svakom trenutku- istakla je Snežana Tutušević iz Gradske organizacije invalida rada.

Među srećnicima se našao i trinaestogodišnji Nikola Petrović koji je u svom delu česnice pronašao srebrnjak.

-Mnogo sam srećan što sam dobio srebrnjak. Nadam se da će me sreća pratiti cele godine, a to želim i svim sugrađanima- poručio je Nikola.

Milan Mališić

Dvostruko srećan bio je Milan Mališić, član Gradske organizacije invalida rada, koji je, osim što je izvukao srebrnjak, ujedno i darovao Nikoli parče u kom je bio njegov.

-Među poslednjim delovima česnice sam uzeo parče u kojem sam pronašao srebrnjak na kome je lik Bogorodice. To mi mnogo znači, još više zato što sam i još jednom dečaku pre toga bio srećne ruke, pa je i on izvukao srebrnjak u podeli- rekao je Mališić.

Srećni dobitnik zlatnik je odneo kući ne znajući da je kod njega, pa nismo mogli da čujemo njegove utiske. Budući da je sve proteklo u dobrom raspoloženju, organizatori planiraju da ovakva okupljanja postanu lepa tradicija u našem gradu.

D.D.

Exit mobile version