Reka prijateljstva teče

Oktobar, mesec solidarnosti sa straima

U šabačkom Gerontološkom centru trećeg oktobra otvorena je izložba radova nastalih u Likovnoj koloniji „Reka prijateljstva“, u kojoj su ove godine učestvovali Zita Filip Lukić, Ljiljana Đapić, Zlatenko Kuzminac i Dunja Jovanović. Reč je o tradicionalnom, četrnaestom sazivu kolonije, koju, u saradnji sa centrom organizuje Udruženje likovnih stvaralaca Šapca. Za gotovo deceniju i po rada kolonije, više od dvesta slika oplemenjuje hodnike, zajedničke prostorije i restoran Doma za stare.

Pozdravlajući prisutne, otvaranje izložbe  i program najmlađih iz Predškolske ustanove „Naše dete“, direktor Milan Popović najavio je kao početak brojnih aktivnosti  kojima Gerontološki centar tradicionalno obeležava Oktobar, mesec solidarnosti sa starima. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, Slobodan Peladić, deo učesnika kolonije, predstavnici slikarskog udruženja „Krug 10“, direktorka „Našeg deteta“, Sandra Mićić.

Slikari su jedanaestog juna radili u letnjoj bašti Centra, i družili se sa korisnicima… U oktobru završene i uramljene slike se daruju… Radost druženja je nastavljena…

-Drago mi je što su me po treći put zvali u ovu ustanovu, i namerno sam danas sela sa korisnicima. Lepo je što su i oni sa nama, jer slike su njima i namenjene. Raduje me što sam prepoznala neke ljude kojima se moja slika svidela dok sam je još radila; sad smo se pozdravili… Većina ima štap kao i ja; mi smo kolege u starosti – sa osmehom, i puno emocija, reče nam Zita Filip Lukić. Podsetila je na susret i lepotu druženja kad su radili slike, na veliko gostoprimstvo domaćina i korisnika: „Ovo je stvarno nešto lepo i lepo organizovano. Naše Udruženje likovnih stvaralaca i ovaj Dom izuzetno sarađuju, i Reka prijateljstva i dalje teče“.

-Moram da kažem da smo mi u prethodnom periodu mnogo radili i uspeli smo da dobijemo licencu za pružanje usluge domskog smeštaja. Ja to smatram najvažnjim i najznačajnijim događajem u ovoj godini. Na pet godina imamo privremenu licencu i nadamo se da ćemo u tom periodu uspeti da dostignemo još rezultata i da dobijemo trajnu licencu – istakao je direktor Milan Popović.

U nastavku programa, mališani starije grupe vrtića „Sloboda“, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Osvojili su već pozdravom: „Došli smo da vam ulepšamo dan“. „Mi smo mnogo vredni bili, program smo vam pripremili. Nek’ se s pesmom odmah krene, nek’ nam lica porumene! Ko priredbu našu prati, taj se neće pokajati. Zapevajte i vi s nama, oprobajte i vi glas, hrabrite nas aplauzom, budite uz nas“… Sa njima su bile njihove vaspitačice Biljana Jovanović i Tamara Pejović, a u muzičkom delu, na klavijaturama i violini pratile su ih Rada Babić i Ajša Miletić… Na svoj način dočarali su  „dečji zakon“ –  po kome su „sva deca dobra, samo su neka malo bolja“, „drugarstvo“ – „puno dobrih drugova donosi uvek sreću, zato ih treba čuvati k’o vrednost najveću“, „četiri čarobne reči“ – „hvala, molim, izvini, izvoli“… Ispričali su pričice i o svom vrtiću, a, posebno su doživljene, i pozdravljene, njihove pesmice posvećene bakama i dekama… Za kraj su bili pozdravi i poljupci, i cvetići na dar… Baš kao u jednoj od njihovih pesama… „Od vrtića do vrtića, svuda mala slatka bića“… Ta mala slatka bića istinski su ulepšala dan korisnicima Gerontološkog centra…

S.Lj.

Exit mobile version