U Opštoj bolnici 99 osoba, otvara se hirurški blok za kovid pacijente

U Šapcu registrovano 139 pozitivnih na kovid 19

Danas je u Šapcu registrovano 139 pozitivnih na kovid 19. Od 100 testiranih u Veterinarskom specijalističkom institutu 82 je pozitivnih, 73 u kovid ambulanti i devet u Opštoj bolnici Šabac, u kojoj je smešteno 99 pacijenata u crvenoj i sivoj zoni, dok 10 pacijenata čeka na prijem. Kapaciteti na grudnom i internom odeljenju (crvena zona)- 77 pacijenata, 14 primljeno danas i na infektivnom (siva zona)- 22 pacijenta, sedam primljeno danas i 10 na čekanju, su popunjeni, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Danas se otvara hirurški blok. Pristigli su podaci od.4 jula iz KC „Vatreno oko“ i čeka se još 150 testova za 5. i 6. jul iz te laboratorije. Juče je 766 kontakata bilo evidentirano preko Policijske uprave i pozivnog centra Doma zdravlja Šabac, a 20 lica je kontrolisano nenajavljenim posetama na kućnu adresu. Danas imamo 1.040 kontakata zaraženih, 300 više i to je dramatičan skok- istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

U kovid ambulanti juče je pregledano 246 pacijenta. Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković rekla je da su sugrađani shvatili ozbiljnost situacije, te da se odazivaju na preglede.

-Osam lekara je angažovano u dve smene. Biće pregledani, pozivam ih da budu strpljivi, zdravstevni radnici ulažu izuzetan napor, sve vreme su u kombinezonima i vizirima na visokim temperaturama, da svima izađu u susret. Stigli su rezultati za 100 juče testiranih PCR testom, a 73 je pozitivno. Urađeno je osam seroloških testova. Juče je korigovan broj na maksimalno 80 uzoraka dnevno zbog kapaciteta laboratorije. Kontakti ne moraju da dolaze na pregled i stvaraju gužve ako nemaju simptome. Kovid 19 pacijenti sa lakšom kliničkom slikom nakon procene lekara idu u kućnu izolaciju uz odgovarajuću terapiju. Njihovi kontakti idu u kućnu izolaciju 14 dana i ako nemaju tegobe ne moraju da dolaze. Apelujem da svi koji imaju temperaturu dužu od tri dana obavezno dođu na pregled, pogotovo ako imaju otežano disanje, kratak dah. Kontaktirala sam danas Ministarstvo zdravlja u vezi sa instrukcijama kako da postupamo sa non- kovid pacijentima kojima trebaju naše usluge- navela je dr Stanković.

Gradonačelnik je podsetio da je Krizni štab Vlade Republike Srbije doneo odluku da šabačka bolnica postane kovid centar, ne Gradska uprava.

-Mi smo uveli vanrednu situaciju u trenutku kad smo videli da je došlo do dramatičnog skoka lica koja se javljaju i tražili testove. Pokazalo se da je ta odluka bila tačna, odmerena i pravovremena. Podsetiću da je Aleksandar Vučić pre šest dana rekao da smo izmislili vanrednu situaciju, a mi danas imamo 540 novoobolelih za šest dana. Tu smo da pomognemo svim zdravstvenim ustanovama na republičkom i lokalnom nivou. Dom zdravlja treba da preuzme određene poslove Opšte bolnice, jer se pacijenti upućuju u Sremsku Mitrovicu, Valjevo i Loznicu. Potrebna je rentgen dijagnostika, za koju je Domu zdravlja potrebna dozvola resornog ministarstva. Grad će kupiti rentgen, imamo sredstva i spremni smo da uđemo u nabavku. Opšta bolnica je rekla da će obezbediti kadar, ako to ne učine, mi ćemo obezbediti. Uradićemo sve da se zdravstvena usluga građanima pruži na najbolji mogući način- podvukao je Zelenović.

On je rekao da nema podataka iz Opšte bolnice gde su smešteni pacijenti koji nisu oboleli od kovida 19 nakon prelaska te ustanove u kovid sistem, kao ni preciznih ustanova gde da se jave sugrađani u urgentnim situacijama koje nisu u vezi sa tom bolešću.

-Najveća odgovornost je da izađete pred medije i kažete istinu i kako jeste- koliko je otvoreno odeljenja, zatvoreno službi, šta je sa sugrađanima koji su u bolnicama u Beogradu. To treba reći, ali nemam te podatke, niti ko ide u Valjevo, da li samo kardiološki pacijenti, da li u Sremsku Mitrovicu idu žene koje se porađaju, a ko ide u Loznicu. Apelujem da se ti podaci daju javnosti- naglasio je gradonačelnik.

Očekuje da će od utorka moći da se radi do 300 testova na kovid 19 dnevno. Podsetio je da se povećanjem broja testiranih došlo do toga da je Šabac sa udelom u ukupnoj populaciji zemlje od 1,6 posto došao do prosečno 30 do 50 posto ukupno pozitivnih na virus. Veruje da je situacija u celoj državi dramatična, ali da Šabac jedini ima dokaz za te tvrdnje, koji će poslužiti da se za daljim širenjem zaraze izbori na najbolji mogući način.

D.Dimitrijević

Exit mobile version