U Opštoj bolnici 77 pacijenata, pet sa teškom kliničkom slikom

Kulturno- umetnički događaji uz posebnu dozvolu i nadzor kovid redara i komunalne milicije

U Šapcu je u poslednja 24 sata zabeleženo 34 nova slučaja kovida- 19, aktivno je obolelo 447 sugrađana, a 557 kontakata je u izolaciji. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 77 pacijenata, uglavnom sa srednjom i pet sa teškom kliničkom slikom u respiratornoj intenzivnoj jedinici. U 18 obrazovnih ustanova obolelo je 40 učenika, 11 nastavnika i tri radnika na održavanju, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u četvrtak u Gradskoj kući.

-U Opštoj bolnici zaraženo je 23 zdravstvena radnika, a u Domu zdravlja devet. Dobra vest je da u subotu veliki broj radnika bolnice ide na kontrolni pregled i verovatno izlazi iz izolacije. Zamolio bih sugrađane da slavlja bilo koje vrste, bilo da je u pitanju krsna slava, proslava rođenja, krštenja, svedu na najmanju moguću meru i da ih obeleže u krugu porodice. Ako je moguće, najbolje bi bilo da se ne organizuju, jer u ovom talasu imamo mnogo obolelih porodica upravo zbog nepoštovanja mera izolacije ukućana- naveo je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić.

Direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović rekao je da je juče primljeno osam pacijenata, od čega je dve osobe iz Loznice. U prijemno- trijažnoj ambulanti pregledano je 18 ljudi.

-Deo kovid sistema Opšte bolnice funkcioniše tako što sukcesivno otvaramo zgradu po zgradu, zonu po zonu. Otvorena je zgrada infektivnog, pulmologije i neurologije. Ostatak bolnice funkcioniše u zelenoj zoni u kojoj je smešteno 180 pacijenata. Iako broj kovid pacijenata raste, ne zapostavljamo i nekovid pacijente i oni će biti zbirnuti. Trudimo se da zbrinemo sve, kako hitne i vitalno ugrožene, tako i one koji traže specijalističku pomoć. Sve to je fleksibilno i kapaciteti se proširuju na račun većeg broja obolelih. Imamo iskustva iz prethodnog talasa, u julu je kroz bolnicu prošlo 850 pacijenta, a u jednom momentu je bilo 300. Pojačali smo kapacitete, broj kiseoničkih mesta, što je osnova terapije tokom lečenja- objasnio je dr Popović i dodao da kapaciteti nijednog zdravstvenog sistema nisu beskonačni, te da apeluje na odgovorno ponašanje svih sugrađana.

Dr Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje je rekla da uvođenjem vanredne situacije grad neće stati, ali da se mere moraju primenjivati. Svi pravni subjekti moraju imati propisan broj ljudi u objektu i način sprovođenja preventivnih mera od strane zaposlenih i posetilaca.

-Doneli smo odluku da JKP „Stari grad“ bude zaduženo za dezinfekciju javnih površina, dok će „Infrastruktura“ organizovati sve upravnike zgrada da obavezno vrše dezinfekciju zajedničkih prostorija, rukohvata, kvaka, svakodnevno, ako ne više puta dnevno. Sportski događaji će biti održani bez publike, treninzi će se nastaviti ili sa pauzama ili ograničenjima broja dece, uz provetravanje prostora i dezinfekciju. Kulturno- umetnički događaji okupljaće do 500 osoba i za svaki događaj moraju da traže odobrenje, a kontrolu primene preventivnih mera vršiće kovid redari i komunalna milicija. Posledica nepoštovanja mera može biti i prekid događaja- istakla je dr Radojičić.

Načelnik Odeljenja komunalne milicije Borko Jekić podvukao je da su kontrolisana 43 ugostiteljska objekta tokom noći, uručena im je naredba Štaba za vanredne situacije i nije bilo kršenja ograničenja radnog vremena.

-Postavili smo kanistere sa dezinfekcionim sredstvom na svim lokacijama u gradu i na seoskom području. Naložili smo Javnom komunalnom preduzeću „Stari grad“ da se kompletno dezinfikuju ulice u gradskim i prigradskim naseljima dva puta tokom dana- naveo je Jekić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version