U Opštoj bolnici 157 pacijenata

Blagi porast broja hospitalizovanih

U poslednjih sedam dana na teritoriji grada Šapca registrovana su 472 slučaja koronavirusa, saopšteno je danas na sastanku Štaba za vanredne situacije.

U kovid bolnici sada je smešteno 157 kovid pacijenata. U poslednja 24 sata, u prijemno-trijažnoj ambulanti, obavljena su 53 pregleda. Istovremeno je bilo 15 prijema i devet otpusta.

Prema rečima dr Slobodana Popovića, direktora Opšte bolnice ,,Dr Laza K. Lazarević” došlo je do blagog porasta hospitalizovanih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a relativno stabilna situacija pred Novu godinu, pogoršana je posle praznika.

-Imamo i blag porast pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti, kao i prijema u kovid zoni. Trenutno je u zelenoj zoni hospitalizovano 106 osoba. U respiratornoj jedinici je 12 pacijenata od kojih je pet intubiranih, a sedam na neinvazivnoj ventilaciji. Ove brojke nam govore da nismo bili disciplinovani, da nisu uslišene naše molbe i apeli. Možemo da očekujemo u narednim danima porast prijema i hospitalizovanih pacijenata. To će biti novo opterećenje za i ovako prenapregnut zdravstveni sistem. Očekujemo pik posle praznika- izjavio je dr Popović.

Dr Jasmina Stanković direktorka Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić“ ocenila je da je epidemiološka situacija u Šapcu nepovoljna, na šta ukazuju jučerašnji podaci.

-Juče smo u kovid ambulanti imali 457 pregleda, od tog broja 186 prvih i kontrolnih 371. Pi-si-ar testom testirano je 54, a antigenskim 102 ljudi. Tokom praznika bilo je oko 300 pregleda. Situacija je slična onoj u septembru, kada smo svakodnevno imali više od 400 i 500 pregleda. Razvijaju se i kliničke slike sa pneumonijama, što ukazuje na to da naši sugrađani nisu poštovali epidemiološke mere- rekla je dr Stanković.

Načelnik Komunalne policije Borko Jekić dodao je da je tokom praznika zbog nepoštovanja fizičke distance sankcionisano četiri ugostiteljska objekta.

Iz štaba za vanredne situacije ponovo apeluju na sugrađane da poštuju mere, jer će bolnice biti prepune, kovid ambulante takođe. Navode da su zdravstveni radnici veoma iscrpljeni, te da su i oni počeli da oboljevaju.

Exit mobile version