U Opštoj bolnici 151 pacijent, bolji uslovi za čekanje ispred kovid ambulante

Odgovorno ponašanje ključno u borbi protiv zaraze

U poslednja 24 sata u Šapcu su evidentirana 83 nova slučaja kovida-19, dok je 2.077 sugrađana u izolaciji zbog bolesti ili kontakta. U Opštoj bolnici smešten je 151 pacijent saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u četvrtak u Gradskoj kući.

Komandant Štaba dr Aleksandar Pajić rekao je da je manji broj novoobolelih u odnosu na proteklu nedelju, ali da je situacija i dalje ozbiljna.

-Dobra vest za naše sugrađane je da posle sedam dana i konstantnog broja obolelih više od 100, u danu iza nas imamo 83 pozitivna sugrađanina. Ipak, to ne znači da je epidemiološka situacija dobra. Iako je republički krizni štab doneo odluku da obrazovne ustanove, osim nižih razreda osnovnih škola, pređu na onlajn nastavu, mi u njima imamo korektnu epidemiološku sliku. Aktivno je obolelo 88 učenika i 24 nastavnika. Svi oni su kod kuće i važno je da porodice poštuju zaštitne mere- rekao je dr Pajić.

On je napomenuo da privrednici u gradu, osim jednog, posluju odgovorno.

-Tražimo pravi način da to sankcionišemo, jer niko ne može da se ogluši o mere kriznog štaba Republike Srbije. Mislim da je odgovornost ključna reč u ovom talasu epidemije i da samo odgovornim ponašanjem možemo da se izborimo sa zarazom- istakao je dr Pajić.

Na bolničkom lečenju je 151 osoba. Tokom jučerašnjeg dana zabeležen je najveći broj prijema- 22, dok je osam osoba završilo bolničko lečenje, naveo je direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović.

-U trijažnoj ambulanti pregledan je 61 pacijent. U jedinici intenzivnog lečenja je 11 pacijenata, od toga su po dva na invazivnoj i neinvazivnoj ventilaciji, dok su ostali na visokim protocima kiseonika. Imali smo ozbiljne radove na podstanici za razvod medicinskih gasova i sredstvima Ministarstva zdravlja uspeli smo da sistem unapredimo, kao i da stabilizujemo snabdevanje kiseonikom. Tokom juna i septembra dobili smo značajan broj kiseoničkih mesta. Juče je nabavljeno 25 novih protokomera, što znači isto toliko novih mesta za terapiju. Privrednici Šapca su nam kao i do sada izašli u susret i dugujemo im veliku zahvalnost, kao i Ministarstvu, za obezbeđivanje donacije- objasnio je dr Popović i apelovao na sugrađane da izbegavaju kontakte i ostanu u svojim domovima, kako bi pomogli i sebi i medicinskim radnicima koji ulažu veliki napor kako bi pacijenti bili adekvatno zbrinuti.

U kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ juče je pregledano 420 osoba sa simptomima zaraze. Urađeno je 119 antigenskih i 56 PCR testova.

-Prvi put se na pregled javilo 253 i 167 osoba je došlo na kontrolu. Pregledano je 63 dece. Uz šatore za čekanje biće postavljene i lampe za grejanje, kako bi naši sugrađani bili u prostoru koji je zagrejan. Molim sve da budu strpljivi, biće podeljeni brojevi i svaki pacijent će biti evidentiran. Važno je da svi poštujemo mere, a da se sugrađani na vreme jave na prvi, kao i na kontrolni pregled, kako bi znali da li se period izolacije završava, ili je potrebno nastaviti lečenje- naglasila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

D.D.

Exit mobile version