U kovid ambulanti Doma zdravlja PCR testovi nisu trošeni neracionalno

Dr Stanković reagovala na tvrdnje direktora Zavoda

U Šapcu je danas 13 pozitivnih na kovid- 19, dvoje u bolnici i 11 u Domu zdravlja. U kovid ambulanti  obacljeno je 158 pregleda, među njima 33 prva. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 190 pacijenata, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema izveštaju Policijske uprave Šabac, kontrolisana su 693 lica u izolaciji, od toga 684 telefonskim putem i devet nenajavljeno na adresi stanovanja. Nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Predstavnici Odeljenja komunalne milicije uručili su 50 rešenja sanitarnih inspektora o samoizolaciji.
-Gradski štab za vanredne situacije juče je uputio dopis republičkom kriznom štabu u kome ga je upoznao sa svim preventivnim merama koje se primenjuju u Šapcu i obavestio da se te mere ne primenjuju u okolnim lokalnim samoupravama, što bi moglo da utiče na epidemiološku situaciju. Smatramo da je veoma važno da se iskontroliše sprovođenje mera u tim opštinama, jer imamo smanjenje broja pozitivnih na kovid- 19 i želimo da tako ostane- naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
Od 158 pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja 33 osobe su se prvi put javile sa simptomima, bilo je 62 PCR i tri serološka testiranja. Stigli su rezultati za 134 testirana 3. avgusta i među 98 retestiranih bilo je pet od ukupno 16 pozitivnih. Preventivne mere se moraju i dalje poštovati, jer smo sada na pravom putu, ocenila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković. Reagujući na izjavu v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića da su u kovid ambulanti za koju je nadležna neracionalno trošeni PCR testovi, ona je rekla da su algoritmi za testiranje više puta menjani od početka epidemije.
-U maju smo imali mnogo testiranih, a manji procenat pozitivnih, što ne znači da nije poštovan algoritam, jer je ta situacija bila u celoj zemlji. Prema algoritmu koji je važio od 22.aprila, bili smo dužni da testiramo ne samo pacijente sa simptomima koji ukazuju na infekciju, već i upićivane na non kovid hospitalizacije (zakazane intervencije), kao i kontakte kovid- 19 pozitivnih. Sledeća indikacija su bila radno angažovana lica, kao i smeštaj u dom za stare. Budući da nismo imali rentgen aparat, snimci su rađeni u dogovoru sa Opštom bolnicom u različitim terminima. Upitnici koje su doktori slali u Zavod su ostajali u tom delu prazni iz tog razloga, oni nemaju evidenciju o rentgenskim snimcima pluća koji postoje u našim i protokolima Opšte bolnice. Od te ustanove smo zbog pojačane potrebe za testiranjem dobili mobilni rentgen aparat, a očekujemo i njihov kadar, što će nam olakšati dalji rad, a i Zavod će tako imati jasnu evidenciju- objasnila je dr Stanković.
Za serološka testiranja prema algoritmu od 7.juna, a sa čijem sprovođenjem se počelo 9.juna, indikacija su hospitalizacije i određene dijagnostičke procedure kao što su bronhoskopija i gastroskopija. Druga opcija je kada pacijent nije imao bliski kontakt, a ima simptome. U trenutku povećanog broja obolelih u gradu doktorima je bilo jasno da je potrebno PCR testiranje, jer se bez toga sa sigurnošću ne može utvrditi da li je pacijent pozitivan na kovid- 19. Krajem juna i početkom jula više od 70 posto testova bilo je pozitivno, istakla je dr Stanković.

Zbog službenih obaveza gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nije mogao da prisustvuje današnjoj konferenciji za novinare.

D.Dimitrijević

Exit mobile version