U Evropi trenutno ne postoji ekipa koja više od naše izgara za svoj klub

0

Trener VK „Šabac“ Nemanja Andrić za „Podrinske“

Na dužnost trenera u Vaterpolo klubu „Šabac“ Nemanja Andrić zvanično je stupio 22. jula. Došao je iz VK „Spartak – Prozivka“, gde je ostvario uspehe u omladinskim kategorijama, a kao trener prvog tima izborio i plasman u Prvu „A“ ligu. Radio je u Kragujevcu i Subotici, kao i sa mlađim kategorijama vaterpolo reprezentacije Srbije. Dolazak u Šabac za njega je, kako ističe za „Podrinske“, posebno značajan, imajući u vidu da je klub u gradu na Savi poznat po organizovanosti i dobrom funkcionisanju.

Po završetku prvog kruga kvalifikacija za Ligu šampiona koji se od 29. avgusta do 1. septembra igrao pred domaćom publikom, ne može da bude nezadovoljan postignutim.

Rezultatima jesam zadovoljan, ali fokus nije bio na rezultatima, nego na sprovođenju zadataka za koje smo se pripremali. Što se tog dela tiče, recimo da smo na dobrom putu. Drago mi je što je to bila jedna stanica za nas. To je početak i kraj evropskog takmičenja. Sa tog aspekta gledano, ostalo je mnogo prostora da se stvari pokažu. Na turniru nismo bili kompletni. Falio nam je američki reprezentativac Čančelor Ramirez, ali i još mnogo toga. Nadograđujemo i ove treninge sparinzima sa „Jugom“ i „Solnokom“. To su direktni učesnici Lige šampiona, a mi smo u kvalifikacijama, tako da sad idemo na dva sparingovanja po tri dana i onda sledi drugi kvalifikacioni turnir u Barseloni.

 

Kakva su očekivanja od takmičenja u Španiji?

Mi smo u grupi sa „Strazburom“, „Terasom“ iz Barselone i „Steauom“. Definitivno će biti najmanje za klasu jači turnir, zato što je možda najslabije plasirana ekipa „Steaua“, prvak Rumunije, a mi smo igrali sa vicešampionom „Oradeom“. Bilo je vrlo knap, tako da će čak i ta utakmica od koje možda najviše očekujemo biti teža od bilo koje koju smo igrali ovde. Mi ćemo biti unapređeni za jednog igrača i dva dobra sparing partnera. Međutim, nije nemoguće da se dignemo za klasu za ovih nekoliko dana. Samim tim ćemo biti vrlo konkurentni za prolazak dalje, odnosno za sprovođenje svih naših zadataka, jer nam je opet u fokusu igra i napredovanje.

Dupla kruna motiv više

Da li je postojao dodatan osećaj odgovornosti zbog dolaska u Šabac, imajući u vidu duplu krunu i visoko postavljena očekivanja?

Osećaj odgovornosti uvek postoji, bez obzira na duplu krunu. Više sam imao pozitivnu tremu što dolazim u tako organizovan i dobar klub, nego što sam osećao taj teret duple krune. Dupla kruna je možda više medijski teret i očekivanje za sve Šapčane. Primetio sam po navijačima da poraz od „Zvezde“ apsolutno nisu dobro podneli. Međutim, poraz od njih na početku sezone u momentu kada smo prošli dalje zaista bi bila najblaža varijanta tog nekog odnosa sa „Zvezdom“. Oni su kao i mi na početku priprema, tu je mogao da pobedi bilo ko, apsolutno, to znaju i oni. Ta dupla kruna je veći pritisak javnosti, mislim da igrači nisu opterećeni time. Na to gledamo kao na kvalitet, kao na neki osvojen pehar. Za mene je mnogo veća stvar bila dolazak u Šabac od tog tereta koji je samo jedno pozitivno očekivanje. Ulaskom u ovu sezonu, sve se unapredilo, uključujući i kompletan kadar u klubu. Ako je prošle godine bila dupla kruna, ne vidim razlog da ove godine ne bude bolje. Nekoliko igrača se promenilo, došli su novi momci i samo pozitivno gledam na to kad se kaže dupla kruna. Ako je to nekog drugog možda odvratilo od Šapca, za mene je bilo pozitivno.

U jednoj od odlučujućih utakmica uveli ste u igru rezervnog golmana Andreja Vukadinovića iz Šapca. Da li će to biti neka praksa ubuduće, da se da šansa Šapčanima?

To je ovde oduvek praksa. Kako sam čuo, i ranije su igrali momci iz Šapca. Aleksandar Eraković je standardni prvotimac, sa ozbiljnom minutažom. Tu je i Milan Marić, momci koji su došli u ovaj klub kao vrlo mladi i sad se smatraju Šapčanima – Ognjen Vasović, Matija Tonković, Marko Ilić. Šapčani su „prisvojili“ tu decu zato što su došli vrlo mladi, tako da podmladak igra i igraće. Andrej je dobio priliku da brani protiv „Galatasaraja“ i to je odradio na dobrom, čak zavidnom nivou.

 

Šta nedostaje u igri Šapčana? Čini se da imamo problem u realizaciji kada je igrač više u bazenu?

Konkretne probleme ne bih da otkrivam zbog protivnika, da nas ne napadnu tamo gde smo najtanji. Šalu na stranu, definitivno radimo na tome da nam najslabije tačke postanu prednost u odnosu na protivnika. Kad se pogleda statistika, nije bio nešto specijalno loše, niti lošije od onog što je normalno za vaterpolo. Realizacija 50 posto, nešto smo malo ispod toga, ne puno. Igrač manje nam je bio dobar, ali početak je sezone. Ušli smo u pripreme. Tempiramo se za početak prvenstva. Evropa je benificija koju imamo. Mi se takmičimo, ali generalno sve ekipe to koriste kao pripremu. Ako se ode negde dalje, onda se forma tempira za taj deo završnice ervopskog takmičenja. Sigurno je igrač više lošiji nego što treba da bude negde pred kraj sezone, ali mu je vreme da bude takav. U fazi smo pripreme, rekao bih da je sve onako kako treba da bude. Najvažnije je da su momci angažovani, izuzetno su se zalagali, ostavili su srce u bazenu i pokazali da ne postoji bolja ekipa od njih trenutno u Evropi, koja se više zalaže i izgara za zadatke i klub. To je ono što mi treba i hoćemo da koristimo kao prednost u odnosu na ostale. Sa tog aspekta nam je nebitno da li igramo protiv neke najslabije domaće ekipe ili najjače u Evropi, mi ćemo uvek da damo svoj maksimum i time sam jako zadovoljan. To je bila i najveća stavka koju sam mogao da primetim po dolasku u Šabac i najbitnija za početak.

 

Koliko ste kao trener morali da menjate pristup u Šapcu u odnosu na ranije angažmane?

Ovaj klub zahteva odnos trenera na drugom nivou, zato što je ovde vrlo olakšano funkcionisanje i sve što je potrebno je u sklopu bazena i do toga se brzo i lako dolazi. Sve funkcioniše kao jedan organizovan sistem. Kad ti omoguće da radiš kvalitetno, logično je da nastojiš da radiš što kvalitetnije. Svi smo u fokusu, naravno, i ja, bez obzira na to što sam već vodio prvi tim, što smo postizali fenomenalne rezulatate i što sam vodio i juniore koji su osvajali državna prvenstva i kupove, kao i mlade reprezentativne selekcije kao selektor. Prošao sam mnogo, ali sam izuzetno srećan što mi je omogućeno da svoj rad dalje unapredim u maksimalno profesionalnoj atmosferi.

 

Priželjkujete li još neka pojačanja i na kojim pozicijama?

Mi smo sa pojačanjima gotovi, samo još da nam se priključi Ramirez i mislim da ćemo negde da dotaknemo taj naš pun sastav. Sad smo već malo spremniji, imaćemo dobre sparing partnere, što je vrlo bitno, to te određuje. Kako misliš sebi, takav ćeš i da budeš. Igramo više takmičenja, ali naši sparing partneri su direktni učesnici Lige šampinona, mi pokušavamo da dođemo do njih kroz Ligu šampiona, da igramo takmičarski. Imali smo fenomenalno odrađen sportski deo, pripremni dogovor, koji je organizovao sportski direktor Anto Vasović. To su sparinzi sa „Jugom“, „Solnokom“ i „Mladošću“ kad počnemo da igramo domaće prvenstvo. Onda ćemo otići koji dan ranije u Zagreb, pa ćemo da sparingujemo sa „Mladošću“ pred naše kolo u Jadranskoj ligi. Što se tog dela tiče, izuzetno smo spremni i organizovani.

 

Sada je fokus na Španiji. Kakvi su dugoročni planovi?

Negde će kao kontrolni test i mali ispit biti ta Španija i kvalifikaciona grupa koja je za klasu bolja od ove koja je igrana u Šapcu. Nadamo se da ćemo biti konkurentni i da će svaka utakmica da bude na gol. A ako ne bude na gol, voleo bih da mi pobeđujemo onda sa više od gola razlike. Kratkoročni cilj je Španija. Videćemo, očekujemo da se dobro pripremimo za taj turnir.

Dragana Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply