U centru grada obeležen Svetski dan borbe protiv side

0

Akcija Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta Šabac i Asocijacije „Duga“

Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Asocijacijom „Duga“ radio je u utorak, na Svetski dan borbe protiv side, u centru grada ispred Stare robne kuće, testiranje na HIV, a podršku su dali Dom zdravlja Šabac, Crveni krst, Sportski savez Šapca i Opšta bolnica Šabac. Tom prilikom promovisano je Savetovalište za dobrovoljno i poverljivo savetovanje koje radi pri Zavodu za javno zdravlje svake srede od 7.30 do 13.30 sati. Prim. magistar dr Violeta Rakić, epidemiolog savetnik za DPST skrenula je pažnju da se sa prestankom donacija Global fonda iz Ženeve, smanjuju finansijska sredstva koja je naša država sposobna da da za prevenciju HIV/ AIDS-a.aids 1

-Današnjom akcijom želimo da skrenemo pažnju svima, a posebno onima koji pripadaju nekoj od vulnerabilnih populacija, mladima koji su seksualno najaktivniji, muškarcima koji imaju odnose sa muškarcima, korisnicima psihoaktivnih supstanci, da je daleko jeftinije raditi na prevenciji, nego lečiti pacijente koji su već nosioci ili oboleli od AIDS-a. Prema našim podacima, prvi zabeležen slučaj na teritoriji Mačvanskog okruga obolelog je bio 1988. godine i do danas imamo ukupno 49 osoba koje su, ili nosioci virusa, ili oboleli, ili nažalost preminuli od posledica AIDS-a, odnosno komplikacija koje AIDS sa sobom nosi. Odnos muškaraca prema ženama je 4:1. Od početka ove godine smo otkrili dva nosioca virusa, dve osobe su obolele od AIDS-a i nažalost, jedna osoba je preminula – rekla je prim. magistar dr Rakić.

Na teritoriji Srbije od početka ove godine otkriveno je 130 nosilaca HIV -a , pri čemu je odnos muškaraca prema ženama 25:1. Od ukupnog broja, preko 40 posto je sa teritorije grada Beograda, 30 posto iz Vojvodine, a ostatak je iz preostalog dela Srbije.

Kao i svake godine, na Svetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a mladi volonteri Crvenog krsta imaju niz aktivnosti. Deo njih je edukovao učenike u Tehničkoj školi, dok je druga grupa zajedno sa partnerima u akciji, kroz kratku anketu sa sugrađanima, pre svega mladima, pokušavala da sazna koliko su upoznati sa tim kako se prenosi sida i kako se mogu zaštititi.

Samostalna stručna saradnica Crvenog krsta Šabac Snežana Petrović je rekla da će po obradi podataka imati pregled o tome kakav je trend na nivou našeg okruga.

-Kontinuirana edukacija koju sprovodimo se bazira na zdravstveno- preventivnim aktivnostima, gde pokušavamo da mladoj generaciji predočimo sve opasnosti, pre svega rizičnih oblika ponašanja koji mogu dovesti do oboljevanja, a isto tako radimo na razbijanju stigme, odnosno pojašnjavanju kako se ne može preneti virus. Zbog toga deo mladih volontera već poslednjih mesec dana realizuje aktivnosti u osnovnim i srednjim školama sa svojim vršnjacima- rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da dosadašnja iskustva pokazuju da odrasli još uvek imaju zadršku kada o tim temama treba razgovarati u školama, dok mladi uglavnom znaju kako se treba zaštititi, ali se postavlja pitanje da li se oni i ponašaju u skladu sa tim saznanjima i koliko ih usvajaju kao stil života.

-Za mene lično su zabrinjavajući podaci koje imamo o opijanju mladih, a to je stanje u kojem mladi ne mogu racionalno da razmišljaju i da predviđaju određene posledice u trenutku i to su u stvari situacije u kojima oni najčešće nekontrolisano mogu da stupe u seksualne odnose i da dobiju virus side. Ako se odgovorno ponašate, pre svega prema sebi i svom zdravlju, vi ćete se i zaštititi – smatra Petrovićeva i ističe da je pravo vreme za razgovor o tome kako se treba zaštiti sedmi – osmi razred osnovne škole i da je u tom smislu potrebno delovati preventivno i dati prave informacije.

  1. Dimitrijević
Facebook komentari

Leave A Reply