U borbi protiv epidemije angažovani dr Radovanović, dr Stojković i dr Marković

Grad će oformiti ekspertski tim za borbu protiv kovida- 19

Rezultati 150 testova urađenih u Domu zdravlja u ponedeljak i 32 u Opštoj bolnici pokazuju da je 45 pozitivno, od toga 35 novozaraženih. Od 261 pregledanog pacijenta u kovid ambulanti, 78 lica se prvi put javilo lekaru. Hospitalizovan je 301 pacijent, evidentirano 24 prijema i 13 otpusta, sedam lica je na respiratoru i zabeležen je jedan smrtni slučaj, što je ukupno devet u poslednje tri sedmice. Udeo pozitivnih u ukupnom broju testiranih pao je ispod 50 posto, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.  

U kovid ambulanti Doma zdravlja juče je u obe smene pregledan 261 pacijent, 161 u prvoj, 100 u drugoj smeni, od čega 117 prvih, 144 kontrolna pregleda i 68 retestiranih.

-Kontrolni pregled se može prolongirati dva- tri dana, kako bismo omogućili pacijentima koji prvi put dolaze da se testiraju. Iz iskustva se pokazalo da su i rezultati pouzdaniji u tom slučaju, te da nekad treba čekati i više od 14 dana da ne dođemo u situaciju da imamo pozitivnost kod retestiranih. Od 150 rezultata uzorkovanih 20. jula, 45 je pozitivno, među kojima je 17 retestiranih. Urađeno je 10 seroloških testova- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Za oko 1350 pozitivnih u gradu nije u srazmernom rastu i broj kontakata i on se kreće oko 2.000 već neko vreme. Po analizi, prosečno je jedan i po kontakt na jednu obolelu osobu. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je napomenuo da veliki broj lica nije prijavio kontakte ili ima samo jedan kontakt, te da je tražio pojašnjenje Zavoda za javno zdravlje u vezi sa tim. Odlučio je, kako je naveo, da formira ekspertski tim, jer mu je zadatak da nalazi najbolje ljude u zemlji i gradu kako bismo mogli da se izborimo sa zarazom, a u cilju dobijanja odgovora na sva ta pitanja iz domena epidemiološke struke.

-Kao gradonačelnik sam u dogovoru sa eminentnim stručnjacima na nivou Republike Srbije odlučio da angažujem kao konsultanta profesora dr Zorana Radovanovića, epidemiloga, profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu u penziji, kao i profesora dr Olivera Stojkovića, humanog genetičara, takođe profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Fakultetu za fizičku hemiju. Dr Dragutin Marković, naš epidemiolog u penziji, pristao je da bude deo ovog tima. Ovo nije pitanje samo javnog zdravlja, već i ekonomije i mi ćemo zato ponuditi dodatnu pomoć Zavodu i pokušati da dođemno do što je moguće većeg broja kontakata- podvukao je Zelenović.

Juče su u obilasku privremene kovid bolnice u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“ bili predstavnici Ministarstva zdravlja, Vojno- medicinske akademije, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, direktorka Doma zdravlja i pomoćnik gradonačelnika dr Goran Stojićević.

-Jutros sam razgovarao sa direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Popovićem o daljim koracima. U toku dana će se obaviti završni poslovi oko prepakivanja, obezbeđivanja posebne trpezarije, klimatizacije, računarske opreme. Očekujemo ime koordinatora, verovatno će to biti lekar pukovnik sa VMA. Kad bude došao, objekat će mu biti predat na upravljanje. Kao Grad smo spremni i trudićemo se da ubrzamo sve procedure kako bi objekat počeo da prima prve pacijente- objasnio je Zelenović.

Najavio je sastanak zdravstvenog tima za sutra u 11 sati na kome očekuje predstavnike Zavoda za javno zdravlje, uz poruku da je očekivao da će i danas biti na konferenciji, baš kao i predstavnici Opšte bolnice Šabac.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je prema izveštaju Policijske uprave Šabac ukupno kontrolisano 1.760 lica, od čega 1.728 telefonom, a 32 odlaskom na kućne adrese i svi poštuju propisane mere samoizolacije. Prema podacima komunalne milicije i Odeljenja za inspekcijske i komunalno- stambene poslove svi su se pridržavali naredbi Štaba i nije bilo osnova za pokretanje postupaka protiv njih.

D.Dimitrijević

Exit mobile version