Tužilaštvo ne sme da pozove Vučića za svedoka

Šapčanka Aleksandra Janković Aranitović surovo kažnjena zbog tvita

Nakon tvita uvredljive prirode za Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, što je od pravosuđa proglašeno za ozbiljnu pretnju, Aleksandra Janković Aranitović je po hitnom postupku upućena na šestomesečnu zatvorsku kaznu. Njen advokat Aleksandar Olenik nakon okončanog ponovljenog postupka ukazuje da Tužilaštvo nije imalo hrabrosti da pozove Aleksandra Vučića da svedoči. Zbog toga će, smatra Olenik, Vučić izgubiti sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu. Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo ovu presudu nalažući tužilaštvu da mora da pozove oštećenog da predoči svoj iskaz. I pored toga tužilaštvo to nije učinilo.

Na ovaj način pokazuje se koliko se zloupotrebljavaju pravosudne instance da bi se zastrašili korisnici društvenih mreža. Umesto Vučića tužilaštvo je pozvalo šefa njegovog obezbeđenja, ali on nije mogao da se izjasni o Vučićevom subjektivnom osećaju ugroženosti povodom tvita Aleksandre Aranitović. Ona je provostepeno bila osuđena na uslovnu kaznu od šest meseci zbog upućivanja pretnji porodici Vučić. Šest meseci provela je u pritvoru, dok je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu sa obrazloženjem da se ugroženost oštećenog nije mogla utvrditi bez njegovog svedočenja.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović proglašena krivom za ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona je, u ponovljenom postupku, osuđena uslovno na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, piše CINS

U Srbiji vrlo retki su primeri da se predsednici ili premijeri pojavljuju na sudu.  Tako je 2000. godine Šapčanin Zoran Gvozdenović Rendža tužio Slobodana Miloševića za uvredu što je opoziciju nazvao janičarima. Postupak je počeo pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, Milošević se nije pojavio na ročištu, a kasnije se sve zaboravljeno. U svetu to nije tako, sada je aktuelno suđenje bivšem predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju i preti mu dugodišnja kazna zatvora, dok je bivši francuski premijer Fransoa Fijon osuđen na zatvorsku kaznu i dužan plati poveću novčanu kaznu. Taaođe, i hrvatski premijer Ivo Sanader je odslužio višegodišnju kaznu za korupciju i malverzacije kao i slovenački premijer Janez Janša.

D.E.

Aleksandra Janković Aranitović, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Exit mobile version