Tri decenije “Goblina”

Šabački kultni pank-rok bend “Goblini” u subotu je u atrijumu Beogradskog sajma obeležio 30 godina postojanja benda. Do skoro samog početka koncerta u Beogradu je bilo jako nevreme, kiša je neprestano padala ali to nije sprečilo vernu publiku “Goblina” da napuni atrijum Sajma i uz nesvakidašnju energiju, u glas pevajući pesme uveliča proslavu 30. rođendana benda. Nakon dva i po sata koncerta, Branko Golubović – Golub, frontmen “Goblina”, rekao je za “Podrinske” da je sjajno što su imali mogućnost da tri decenije rada proslave sa ljudima koje cene, koje vole, uz ljude na čijoj muzici su odrastali, uz one koji su se na bini našli a da nemaju veze sa rock&roll-om, koji su članovima benda veliki prijatelji i uz divnu publiku koje je uprkos kiši bilo nekoliko hiljada.

Tokom koncerta svirano je preko 30 pesama koje su “Goblini” snimili u protekle tri decenije. Kako je energija u publici bila sve veća, Golub je skočio sa bine i prišao publici koja je sa oduševljenjem prihvatila ovaj njegov potez.

“Goblini” su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. Objavili su nekoliko studijskih albuma: “Goblini” (1993), “Istinite priče 1. deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013), dva koncertna izdanja “Live in KST” (1995) i “Turneja u magnovenju” (1998), kao i kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine. Pitali smo frontmena “Goblina” koji su to ključni trenuci koje će zauvek pamtiti za ovih 30 godina postojanja benda?!

Tih šest koncerata bili su dovoljni da članovi “Goblina” žele da nastave dalje da sviraju zajedno. Da bi bili fer prema svim ljudima koji ih slušaju morali su i da rade na novim pesmama, te su od tog perioda do danas izdali dva nova albuma.

“Goblini” su napunili atrijum Sajma za veliki jubilej, a među nekoliko hiljada ljudi, primetan je bio i broj publike koja je bila mlađa od 30 godina, a poruka Goluba njima je da prventsveno razmišljaju svojom glavom.

Nakon proslave tri decenije postojanja “Goblini” su rešeni da nastave sa svirkama te ih, do kraja ove godine, očekuje dosta nastupa. Narednog vikenda sviraće u Kragujevcu, nakon toga na Tjentištu, u Somboru, Zrenjaninu, Pirotu, Smederevskoj Palanci, i tako dalje.

Isidora Kovačević

Exit mobile version