Treći sajam organske hrane u Šapcu u ponedeljak

Konferencija za novinare u GO Pokreta za Šabac Zelenih Srbije

Treći sajam organske hrane u Šapcu biće organizovan u ponedeljak, 4. septembra, od 10 do 20 sati na platou ispred stare Robne kuće, najavljeno je na konferenciji za novinare u petak. Organizatori su Pokret za Šabac Zelenih Srbije i Evropski centar za ekologiju, a, budući da na teritoriji Šapca još uvek nema sertifikovanih individualnih organskih proizvođača, pozvani su i izlagači koji ulaze u proces serifikacije proizvodnje. Među njima je i Željko Dimitrić iz Male Vranjske, koji od 2013. godine gaji aroniju na 70 ari. Zemljište nije tretirano hemijskim preparatima, te očekuje da će period konverzije biti smanjen na godinu dana.

-Proizvodim čist hladno ceđeni pasterizovani matični sok, slatko i čaj od aronije. Aroniju gajim po principima organske proizvodnje i za to vreme nisam koristio nikakve hemijske preprate, kao i petnaest godina unazad pre toga. U skladu sa sertifikacionim pravilnikom period konverzije se u takvim slučajevima smanjuje na jednu godinu- rekao je Dimitrić i zahvalio „Zelenima“ i Gradu Šapcu na podršci u dobijanju sertifikata.

Predsednik Gradskog odbora Šabac Zelenih Srbije dr Dejan Pavlović podsetio je da je na predlog te stranke u martu ove godine u Skupštini grada Šapca usvojena Deklaracija o organskoj proizvodnji, čime je Grad snažno opredeljen za podsticaj razvoju organske poljoprivredne proizvodnje. Prve rezultati su vidljivi već početkom jula, kada je počela sa radom Organska pijaca u gradskoj Tržnici, a krajem avgusta u Centru za stručno usavršavanje održana je prva u nizu edukacija za poljoprivredne proizvođače koji žele da svoju postojeću organsku proizvodnju sertifikuju, kao i za one koji razmišljaju o prelasku na ovaj koncept poljoprivredne proizvodnje.

-Razvoj organske poljoprivredne proizvodnje je značajan zbog smanjenja zagađenja životne sredine, zaštite zdravlja ljudi, postavljanja brane za proizvodnju genetički modifikovanih organizama i očuvanja prehrambene nezavisnosti države. Zato želimo da se ona što brže razvija, da što veći broj poljoprivrednika preorjentiše svoju proizvodnju u organsku i zato najavljujemo da će u budžetu grada Šapca za narednu godinu biti izdvojena sredstva koja će se koristiti za podršku nabavci semenskog materijala, procesu sertifikacije i edukaciji u ovoj oblasti. U istoj funkciji je i organizacija Trećeg sajma organske hrane na kojem će se predstaviti sertifikovani organski proizvođači iz drugih područja Srbije, ali i nesertifikovani proizvođači sa našeg područja od kojih su neki vrlo blizu dobijanja sertifikata. Od svih njih očekujemo da, zahvaljujući podršci koju će obezbediti grad Šabac u narednom periodu, podignu svoju proizvodnju na viši nivo koji će doneti vidljive ekološke, zdravstvene i ekonomske efekte- poručio je dr Pavlović.

Konferenciji je prisustvovao i predstavnik Evropskog centra za ekologiju Nemanja Vidaković, koji je i suorganizator Sajma.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version