Tragedija i trijumf života

DRAGAN FILIPOVIĆ: „BELEG OD BAJONETA“

Zbirka pripovedaka „Beleg od bajoneta“ ostavlja dubok trag u čitaocu. Upečatljivi opisi atmosfere, pejzaža, uverljivi dijalozi, smisao za uočavanje detalja u prikazu enterijera, sugestivnost u nijansiranju likova i izražavanju ljubavi prema čoveku, prema ljudima, bez ozira na razlike koje ih dele, čine ovu knjigu posebnom, a pre svega potresnom.

Tužna je ispovest Živojina, junaka priče „Beleg od bajoneta“, koja svedoči o zločinima iz Prvog rata i zadivljuje svojom autentičnošću. Na jednoj strani tragedija, a na drugoj trijumf života i doživotni beleg, prošlost i sadašnjost sjedinjeni u ovom „malom remek-delu pripovedačke veštine“.

Univerzalnost i svevremenost zbirke najbolje ilustruje priča „Bebin plač“ iz Drugog rata. Junak ove priče, Meho, ostao je bez porodice koja je životima platila svoj humani gest. Pored ožiljka na duši, ostalo mu je u svesti saznanje da se sve u životu ponavlja, ali i želja da jednom prestane ubijanje.

Iz Drugog rata je i priča „Danilove oči“ koja u čitaocu izaziva najdublje emocije. U njoj je majka razapeta na krst. Njena duša se kida kad mora, u ime života svoje petoro dece, da žrtvuje dvogodišnjeg Danila. Čitalac oseća fizički bol dok zamišlja plavookog dečaka koji ostaje da sedi na snežnom brežuljku i čeka majku sa neizgovorenim pitanjem: „Kada ćeš se vratiti po mene, majko?“, dok mu se ustaše približavaju.

Priče iz Našeg rata obeležene su stradanjima i prožete snažnim emocijama. U njima je opisana ljudkost koja nema granice. Radinka gine, ali njenog sina Đorđa i njegovu baku spasava neprijateljski vojnik.

U ovim pričama tuga i radost se prepliću. Život je neuništiv, pa i kad se gasi, on nastavlja da traje kroz potomstvo. Slavenka, plod ljubavi Mirjane i Slavka posle očeve smrti svojim postojanjem osmišljava majčin život.

U priči „San na Košarama“ zgusnute su patnje i stradanja vojnika kojima rodoljublje daje natčovečansku snagu.

Osećanja koja ova zbirka pokreće u čitaocu teško ja opisati. Kad uzlazna skala emocija dostigne vrhunac, kad se tuga zgusne i nadjača svaku mogućnoct da se rečju iskaže, tada autorova veština uspeva da nađe pravi put kojim direktno seže u srca čitalaca. To mogu samo izuzetni stvaraoci, a takav je i naš Šapčanin Dragan Filipović.

Hvala mu na još jednom uzbudljivom književnom delu sjajnog stila i jezika koje u čitaocu budi najplemenitije emocije.

Zbirka priča „Beleg od bajoneta“ trebalo bi da se nađe u školskoj lektiri, kako zbog tematike, tako i zbog njene umetničke vrednosti i poruka koje šalje.

Janko i Mira Novaković

Exit mobile version