Tradicionalni novogodišnji prijem za poljoprivrednike

U organizaciji Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca

Tradicionalni novogodišnji prijem za poljoprivrednike peti put zaredom organizovan je u utorak u Gradskoj kući. Domaćin skupa čiji je cilj sumiranje prethodne godine i upoznavanje sa merama podsticaja i politikom ruralnog razvoja je Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je to prilika da u neposrednom razgovoru razmene mišljenja, kako bi stvorili još bolje uslove da poljoprivrednici povećaju prihode.

Više od 60 miliona dinara za direktne podsticaje

-Izdvojili smo više od 60 miliona dinara u budžetu za direktne podsticaje, imamo neke nove politike, a jedna od ključnih je navodnjavanje u Mačvi i da dobru praksu koju smo uspostavili u navodnjavanju jagoda, gde smo sa deset hektara došli na hiljadu i dvesta hektara, sa sedam na 700 bunara, primenimo i u ratarastvu. Naša ideja je da pomognemo ljudima koji proizvode kukuruz i soju da udvostruče prinos, da od sadašnjih šest, sedam ili osam tona po hektaru dođemo do 15 tona po hektaru. Možemo da garantujemo ljudima koji uđu u taj proces da će zaraditi hiljadu evra po hektaru i pozvaćemo poljoprivrednike koji žele da uđu u njega. Podsticaćemo zadrugarstvo, organsku biljnu proizvodnju, voćarstvo, vingoradarstvo, udruživanje kao kod naših pčelara. Ovo je grad u kome može slobodno da se misli i razgovara, a mi smo otvoreni za ideje poljoprivrednika i spremni da ih podržimo- naglasio je Zelenović.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu Predrag Srdanović izrazio je zadovoljstvo što se broj uspešnih poljoprivrednih proizvođača povećava iz godine u godinu. Prethodne tri godine su bile slične po prinosu, ali cena nije bila zadovoljavajuća. Grad pruža podršku u podizanju zasada jagoda, kopanju dubinskih bunara, a broj košnica je značajno uvećan i sad iznosi 22.300, što znači da ovaj kraj ima oko 450 tona meda. Bez obzira na prilike u stočarstvu, prednjačimo u Srbiji po proizvodnji goveđeg i svinjskog mesa, dok je broj krava u opadanju.

Pčelarstvo u ekspanziji

-Svi poljoprivrednici imaju izuzetnu saradnju sa Odeljenjem za poljoprivredu i na osnovu njihovih sugestija i saveta, primedbi i žalbi, formiramo budžet koji je svake godine sve veći. Uspešniji su u voćarskoj, povrtarskoj proizvodnji, pa i u pčelarstvu, a i situacija u stočarstvu se poboljšava. Broj naših gostiju pokazuje da poštuju to što grad čini, a i mi ono što oni čine za nas. Naša je misija zajednička- da poboljšamo uslove u poljoprivrednoj proizvodnji i da prihodujemo više nego u prethodnom periodu- rekao je Srdanović.

Predsednik Pčelarskog društva „Prnjavor“ Branko Mijić naveo je je uz podršku Grada pčelarstvo u ekspanziji.

-Grad Šabac ima kvalitetne pčelare, pored planine Cer za koju možemo reći da je biser u Srbiji po proizvodnji bagremovog i voćnog meda. Godina je bila jako teška bila, izostala je željena bagremova paša, lipova paša je delimično medila zavisno od lokacije, dok je suncokretova jako podbacila, malo njih je uhvatilo prinos. Cena se nije menjala, jedino je suncokretov med potcenjen u odnosu na kvalitet- podvukao je Mijić.

Pored znanja i adekvatnih uslova za razvoj, podrška Grada pčelarima mnogo znači, dodao je Mijić, budući da se svake godine organizuju Festival meda, odlasci na sajam, predavanja, a tu je i direktna pomoć Grada pčelarima kroz podršku kupovini šećera i lekova.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version