„Toplana“ sa zaduženjem od 2,5 miliona evra kod EBRD-a radi termoizolaciju zgrada u Šapcu

2

Održana 32. sednica Skupštine grada Šapca

Na 32. Skupštini grada Šapca održanoj danas u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača data je saglasnost JKP „Toplana Šabac“ za zaduženje u iznosu od 2,5 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta za termoizolaciju zgrada u gradu Šapcu. Sporazum o primeni mera energetske efikasnosti u zgradama povezanim na sistem daljinskog grejanja u Šapcu između tog preduzeća i EBRD obuhvata investicioni plan, za koji je između ostalog potrebna i saglasnost Skupstine grada do 17.jula, zbog čega je sednica sa samo ovom tačkom dnevnog reda sazvana po hitnom postupku.

Niži računi za grejanje

Sredstva kredita u visini od 2,5 miliona evra sa rokom otplate od 12 godina, uz kamatu od 2,5 odsto na godišnjem nivou, iskoristiće se za realizaciju projekta termoizolacije zgrada u Šapcu, objasnio je direktor JKP „Toplana Šabac“ Slobodan Jerotić. Planirano je da se uradi 40 stambenih jedinica, a radovi će početi za najviše tri nedelje sa onim izvođačem radova koji bude dao najbolju ponudu.

-Ovaj kredit će omogućiti građanima Šapca da imaju niže račune za grejanje i da usled tih nižih računa mogu da vrate kredit. Nije reč o donaciji, već o kreditnom zaduženju građana Šapca, a uloga „Toplane“ je da plati radove. Radovi će biti finansirani iz kredita EBRD na osnovu tendera koji će biti obavljen u narednim danima. EBRD će kontrolisati, upravljati tim projektom, dati svoje konsultante, nadzorne inženjere- sve će biti urađeno prema pravilima banke i Zakonu o planiranju i izgradnji. Izvođača radova biraće komisija u čijem će sastavu biti i konsultanti EBRD, sve što budemo radili biće transparentno i u skladu sa pravilima banke- podvukao je Jerotić.

Kako je istakao gradonačelnik Nebojša Zelenović, ideja je da građani troše manje energije i samim tim imaju niže račune, da „Toplana“ ima manje rashode, da se poveća cena nekretnina i ulepša grad.

Zelenović: Grad dobro posluje, neki odbornici SNS-a pokazali pravo lice

-To je ideja projekta koji samo mi u Srbiji sprovodimo. Do sada smo izolovali 50 stambenih zgrada, ideja je da to bude još 40 novih. Postoji veliko interesovanje naših sugrađana, uprkos lažima i optužbama koje iznosi Srpska napredna stranka. Ovo je dobar projekat, Evropska banka za obnovu i razvoj želi da ga promoviše u celoj Srbiji i da se prvi put uključi javno telo, gradska „Toplana“, kao retka kompanija koja za svoje korisnike uzima kreit, pruža uslugu, a onda se korz uštedu energije finansira otplata na 12 godina. Svaka od ovih zgrada koje su sad markirane, prvenstveno u naselju Benska bara, ali i drugim, može da se prijavi. Još ima dovoljno vremena, a koliko će radovi trajati zavisi od vremenskih prilika- objasnio je Zelenović.

On je negirao optužbe opozicione Srpske napredne stranke da se Grad ponovo neosnovano zadužuje.

-Grad se ne zadužuje, već veoma dobro posluje i danas na računu ima milijardu i 18 miliona dinara, koje će biti potrošene na sve važne projekte u gradu- izgradnju ulica, puteva, uređenje javnog prostora. Ovo što se danas dešava u Skupštini je pravo lice nekih odbornika SNS-a koji su prešli granicu pristojnosti i ophođenja kakvo se očekuje u pristojnom parlamentu. To je jedan od razloga što su svi predstavnici opozicije izašli iz svih parlamenata u Srbiji, i nacionalnog i lokalnih, jer ne može da se vodi normalna debata. Ideja je da svako ko misli drugačije mora da pati, da mu se nanosi šteta, medijska ili fizička. Zbog svega izrečenog, tražiću zaštitu od nadležnih organa, prvenstveno mislim na policiju i tužilaštvo- naglasio je gradonačelnik Šapca.

Pajić: Gradonačelnik sam sebi crta metu na čelo, rijaliti nastup prvog čoveka grada

Šef Odborničke grupe SNS-a dr Aleksandar Pajić rekao je da je „ponašanje gradonačelnika neprimereno, jer je sebi dao za pravo da mnogo ružno, loše i netačno priča o ministrima, republičkoj vlasti, predsedniku države, pojedinačno o vrhu SNS-a u Šapcu, da iznosi niz laži da bi javnost uznemirio i doveo u situaciju da svi građani osećaju da se nešto burno dešava“.

-U stvari, gradonačelnik sam sebi crta metu na čelo, želi da kaže da je ovo slobodan grad, a to uopšte nije. Kada sam izlazio za skupštinsku govornicu i navodio stvari koje su loše u gradu, on me tužio za uvrede, duševne bolove i patnju, a sada imamo jedan rijaliti nastup prvog čoveka grada, jer vidi da je došlo vreme za naplatu. Grad se kreditno zadužio milijardu i 500 miliona u poslednje dve godine. Sad ponovo, po hitnom postupku, za jedan dan je zakazana sednica zato što grad treba da se zaduži za novih 300 miliona. Mi mislimo da su to ogromna sredstva, da se do sada neozbiljno rukovodilo novcem i da će ta sredstva biti zloupotrebljena. Nemamo izveštaj od gradonačelnika, tri puta sam postavio pitanje šta je sa 2,7 milijardi, koliko je grad predvideo za kapitalne investicije i da mi kaže jednu jedinu koja je urađena. Nijedna od 16 kapitalnih investicija nije urađena, a mi ponovo zadužujemo grad. Setimo se samo Apotekarske ustanove „Šabac“, čiji su se dugovi uvećavali do potpunog gašenja, a Grad sad mora da plati poveriocima štetu- naveo je Pajić i sugerisao da bi se slično moglo dogoditi i sa „Toplanom“ i da će ta sredstva biti „proarčena“.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion2 коментара

  1. Pokusavaju na sve moguce nacine da izvuku pare od naroda da Petrovic ima za izbornu kampanju. Pre je za izradu fasade bio sistem pola para daju stanari, a pola opstina, u zgradama gde je vecina htela da se uradi fasada. Medjutim cena izolovanja zgrada je naduvavana duplo tako da realnu cenu isplate stanari, a druga polovina cene sto opstina „daje“ izvlaci se u stranacke svrhe preko firmi koje su izvodjaci. To i nije bilo tako tesko s obzirom da JKP STAN odredjuje tendere. Sve je ovo vazilo pod uslovom sa je vecina stanara bila za fasadu. Medjutim Toplana ce sad da nametne pod obavezno izolovanje zgrada bez obzira na volju stanara, pod formom smanjenja racuna za grejanje, a cena radova ce se normalno svaliti na stanare. A zgrade koje je radila firma Duga iz Sapca mogli smo da vidimo kvalitet radova pre nekoliko dana za vreme nevremena, a takodje ista firma je radila i Zorkin soliter pa je moralo ponovo da se radi. Ko je toj firmi od opstinara dozvolio da radi i ko je kontrolisao radove? Hoce neko od opstinara odgovarati za to?

  2. Nisam ni mislio da cete objaviti napisan tekst. U „gospodarskom“ gradu cenzura komentara. A da neko hvali aktuelnu vlast u Sapcu, stavljen bi bio na naslovnu stranu.

Leave A Reply