Tokom vikenda pet smrtnih slučajeva kao posledica kovida- 19

U kovid ambulanti zabeležen najmanji broj pregleda do sada

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji grada 42 osobe novoobolele su od kovida- 19, što je ukupno 1.760 od početka epidemije. U Opštoj bolnici hospitalizovan je 271 pacijent, zabeleženo devet prijema i 11 otpusta, a devet lica je na respiratoru. Na odeljenju pedijatrije u crvenoj zoni smešteno je troje dece, čije je stanje je stabilno. Novih pet smrtnih slučajeva nastupilo je kao posledica kovida- 19, jedan u nedelju i četiri u subotu, što je ukupno 13 u novom talasu epidemije.

U kovid ambulanti Doma zdravlja tokom vikenda obavljeno je najmanje pregleda do sada, u subotu 126, juče 117.

-Broj pregleda se smanjuje u odnosu na protekli period kada smo svaki dan imali više od 200, posebno od sredine jula. To nas raduje, ali nema opuštanja, moramo se pridržavati predloženih mera i javljati na preglede u slučaju da primetimo tegobe. Testirano je 68 osoba prema potrebi, od toga 10 retestirano, ali je bilo dovoljmo testova. Sve manje imamo prvih u odnosu na kontrolne preglede. Stigli su rezultati su 92 testirana PCR testom u subotu u dogovoru sa Veterinarskim specijalističkim institutom, od toga je 39 pozitivnih i 53 negativna. Imamo trend poslednjih dana da su trećina testiranih pozitivni- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković i dodala da čekaju informaciju kada će sa radom početi privremena kovid bolnica u Ekonomskoj školi, te da je sve spremno za prijem pacijenata.

Svakodnevno se održavaju sastanci, kadar je opredeljen- osam lekara, 16 medicinskih tehničara, šest higijeničarki u tri smene po osam časova. Koordinator potpukovnik dr Žarko Mićović instrukcije svakodnevno daje instrukcije i u komunikaciji je sa upravom.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović zahvalio je medicinskim radnicima- tehničarima i lekarima,  koji su se javili da volontiraju u bolnici.

-Kadar u privremenoj bolnici obezbedio je Dom zdravlja i nije zahtevano prisustvo infektologa. Minstar zdravlja Zlatibor Lončar nam je u aprilu rekao da Šapčani ne mogu da se leče u toj bolnici, već moraju na Sajam, jer u Šapcu nema infektologa, u tom trenutku kada su dva infektologa bila zaležena. Sad počinje da radi kovid bolnica, primaće pacijente, ali niko ne pominje infektologa. Tad, kao i sad, radili smo ispravnu stvar u najboljem interesu javnog zdravlja građana Šapca i spremni smo da sarađujemo sa svim dobronamernim, iskrenim  i profesonalnim ljudima, nećemo da sarađujemo i gubimo vreme sa onima koji to nisu- poručio je Zelenović.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je Policijska uprava u subotu kontrolisala 1.282 sugrađanina u izolaciji, 1.260 telefonski, 22 na kućnoj adresi, a u nedelju 1.172, od toga 1.157 telefonom, 15 nenajavljeno na adresu i nije bilo osnova za pokretanje postupka. Evidentirano je 2.558 kontakata i pod nadzorom je 1.200 lica. Ugostitelji poštuju propisane mere.

-Komunalna milicija podelila je tokom vikenda 76 rešenja sanitarnih inspektora. Obratio nam se Gerontološki centar zahtevajući zaštitne maske, rukavice, alkohol, natrijum hipohlorit i u toku dana će sredstva biti isporučena. U stalnoj smo komunikaciji i već smo dostavljali sredstva privatnom domu u Slepčeviću. Pozivam ih da se obrate Štabu i mi ćemo im izaći u susret u najkraćem roku- naveo je Vasić.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version