Teror Srpske napredne stranke nastavlja se novim izumom: „Kapilarni glasovi“

RAZMIŠLJANJA MALOG ĐOKICE

Mnogi, čak rekao bih svi, naši sugrađani imali su, ovih dana, „čast“ da im na vrata zazvoni neki „aktivista“ Srpske napredne stranke. Uglavno su to neki mladi ljudi koji rade pod ugovorom, u nekoj državnoj ustanovi pod kontrolom SNS-a, i kao „radnu obavezu“, naravno u slobodno vreme, imaju da idu od kuće do kuće i proveravaju za koga će građani glasati. Uz njih su i oni koji nemaju posao a veruju da će ga dobiti ako sakupe dovoljan broj „sigurnih“ glasova (tako vam je to u Srbiji). Svi oni imaju uredno pripremljene spiskove u kojima stoje podaci o građanima, što je protiv zakona, u koje, brojevima od 0-5 „ocenjuju“ za koga će ko glasati. Da je ovo što rade kažnjivo zakonom niko im, naravno, nije rekao. A nema ni potrebe za „uzbuđavanje“ jer to što piše u Zakonu, u Srbiji, isto je kao i ono što piše na tarabi. Mislim na „onu stvar“. Služi samo za gledanje.

Naime, u Zakonu o izborima u delu „Sloboda glasanja“ stoji u članu 3. „Niko nema pravo da sprečava ili primorava birača da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog toga što jeste ili nije glasao ili da traži od njega da se izjasni zašto nije glasao ili za koga je glasao“.

U Krivičnom zakonu Srbije, u delu „Povreda tajnosti glasanja“ stoji u članu 160. (1) „Ko na izborima ili referendumu povredi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci“.

U ovom slučaju tajnost je povređena jer se građani javno izjašnjavaju za koga će da glasaju. Iz straha ili… vrag bi ga znao!

Ali, ovo nije sve. Ovi „nesrećnici“, da bi zadržali posao ili da bi se njemu, poslu, nadali moraju, osim ove „ankete“, da pronađu i, bar četiri-pet, „kapilarnih glasova“!?? Iskreno, bio sam u čudu kada sam čuo za ovaj izraz. A onda su mi objasnili: „kapilarni glas“ je novi „(ne)srećnik“ koji, u istu svrhu, treba da skuplja nove glasače. I tako redom…

Sve ovo mi liči na one finansijske „piramide“ devedesetih godina. (Mnogo je, danas, toga što podseća na devedesete)

Jedino što je u svemu ovom sigurno je to da će i ove, političke, „piramide“ završiti kao i one iz devedesetih – prevarom običnih građana!

Međutim, ja sam od onih koji veruju da ne mora da bude tako! Kad izađete na svoje biračko mesto dobro razmislite koga ćete zaokružiti. Tu intimu niko Vam ne može oduzeti.

Ili ON ili VI…

Exit mobile version