Svetlana Stanković nezakonito na mestu v.d. direktorke

POSTOJE DOBRI ZAKONI SAMO SE NE POŠTUJU

Da je imenovanje Svetlane Stanković, istaknute aktivistkinje Srpske napredne stranke i odbornice u Skupštini grada bila politička odluka, koja je trebala da „obraduje“ gospođu Stanković za njen rođendan i donese korist stranci koja ju je na to mesto postavila, bilo je jasno od samog početka. O tome smo pričali i pisali nadugačko i naširoko pokušavajući da pokažemo i dokažemo da je postavljenje v.d. direktorke protivzakonito i da se neko ozbiljno igra sa školom koja je, kažu, među najboljim u Srbiji ali i sa školom koju pohađa više od 1.000 učenika i u kojoj je zaposleno preko 100 nastavnika.

A da smo bili u pravu potvrđuje i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije koje je stiglo u Skupštinu grada Šapca.

– Skupština grada Šapca je 15. januara 2020. godine uputila zvaničan dopis Agenciji za borbu protiv korupcije zatraživši tom prilikom stručno, zvanično, mišljenje po pitanju istovremenog vršenja više javnih funkcija od strane gospođe Svetlane Stanković s obzirom da ona nije postupila u skladu sa odredbama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji propisuje obavezu funkcionera da u roku od tri dana od dana imenovanja na svaku sledeću funkciju zatraži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije za vršenje te nove funkcije. S obzirom da ona o tome ni na koji način nije obavestila Skupštinu grada Šapca mi smo Agenciji za borbu protiv korupcije uputili zvaničan dopis i zatražili mišljenje.

To mišljenje smo dobili juče i u njemu se konstatuje da u konkretnom slučaju nesumljivo postoji odnos zavisnosti između pomenutih funkcija odnosno da istovremeno vršenje funkcije odbornika u Skupštine grada Šapca i vršioca dužnosti direktora Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ u Šapcu su u suprotnosti sa odredbama zakona Agencije za borbu protiv korupcije.

Zlatko Ranković, sekretar Skupštine grada

Mišljenje se, između ostalog, bazira na mogućnosti, u kojoj se trenutno nalazi gospođa Stanković, da, iz perspektive odbornice u Skupštini grada Šapca, bira članove Školskog odbora kao organa upravljanja u školi u kojoj je ona v.d. direktorka. Isti taj školski odbor u kasnijem toku je u mogućnosti da odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima nje kao direktorke. Takođe, kao odbornica u lokalnom parlamentu ona je u mogućnosti da učestvuje u donošenju odluke o budžetu grada Šapca koji, između ostalog, predviđa sredstva za rad škole u kojoj je ona v.d. direktorka – rekao je, na konferenciji za štampu, Zlatko Ranković, sekretar Skupštine grada.

Odredbama zkona o Agencije za borbu protiv korupcije, u ovakvim slučajevima, automatski po sili zakona prestaje kasnija funkcija a to je, u slučaju gospođe Svetlane Stanković, funkcija v.d. direktorke.

Organ koji je doneo odluku, resorni ministar, je obavezan da u roku od osam dana od dana prijema Odluke Agencije za borbu protiv korupcije o nezakonizom imenovanju Svetlane Stanković donese odluku o prestanku te funkcije. To znači da je gospođa Stanković skoro mesec dana nezakonito donosla odluke i upravljala školom koju su joj „poklonili“ njeni partijski drugovi.

– Mesto i funkcija odbornice, gospođe Svbetlane Stanković, u Skupštini grada nisu upitni i ne predstavljaju problem. Ono što je upitno jeste njena kasnija funkcija kao i istovremeno vršenje dve funkcije koje ona trenutno obavlja. Sam zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije je jasan i on kaže da funkcioneru, u ovakvim slučajevima, po sili zakona prestaje kasnija funkcija a to bi u konkretnom slučaju bila funkcija vršioca dužnosti direktorke Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ – zaključio je Ranković.

Da li će i u ovom slučaju zakon ponovo biti izigran i prekršen na način na koji to naprednjaci permanentno rade ostaje da se vidi. Takođe, važno je videti i da li će akteri ovog „vandalskog“ čina biti kažnjeni.

Bilo kako bilo uskoro nam predstoje izbori a to je prilika da se bezakonju i hajdučiji stane na put.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version