„Sveti Sava, svetli i obasjava“

Sveti Sava već decenijama, na različite načine, inspiriše decu i mlade koji svoja likovna ostvarenja izlažu u galeriji Biblioteke šabačke. Težnja da pratimo svetosavski put, koji neguje i objedinjuje kulturu i obrazovanje, inspirisala nas je da kreiramo Prvi književno-likovni konkurs „Sveti Sava, svetli i obasjava“. Želja nam je da bogato književno stvaralaštvo koje je zasnovano na liku i delu Svetog Save, našeg velikog svetitelja i prosvetitelja, postane inspiracija učenicima od petog do osmog razreda iz škola sa teritorije grada Šapca. Na Konkurs je pristiglo više od 100 radova od kojih je Savet galerije Biblioteke šabačke (koga čine Tatjana Marković, Sonja Petrović Jagić, Mina Stupar i Kristina Aleksić) odabrao 30 radova koji će u narednih mesec dana krasiti naš galerijski prostor.

Milozvučnim duetom iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, koji je otpevao „Himnu Svetom Savi“, počelo je  svečano otvaranje  izložbe odabranih likovnih radova. Brojnoj publici su se obratile Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, koja je podsetila na značaj velikog sveca i na njegove raznovsne uloge u našoj književnoj tradiciji, Aleksandra Erdevički Tomić, koordinatorka Književno-likovnog konkursa, koja je upoznala sve prisutne sa idejom i važnošću njegovog uspostavljanja i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti, članica Saveta galerije, koja je ukazala na kriterijume odabira radova i istakla bitnost korišćenja raznovrsnih likovnih tehnika na Konkursu u narednim godinama.

Dodeljene su nagrade najuspešnijima. Dobitnice ravnopravne nagrade su: Mila Lazarević, učenica sedmog razreda OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca (IŠJ Dobrić, nastavnica Jelena Živanović); Lenka Jelesić, učenica šestog razreda OŠ „Janko Veselinović“ iz Šapca (nastavnica Radmila Bajić) i Andrijana Milenković, učenica osmog razreda OŠ „Majur“ iz Majura (nastavnik: Dušan Jocić). Specijalna nagrada je dodeljena Teodori Mihailović, učenici petog  razreda OŠ „Janko Veselinović (nastavnica Radmila Bajić). Nagrada za poseban angažman na Konkursu dodeljena je nastavnici likovne kulture iz OŠ „Janko Veselinović“ Radmili Bajić. Ustanovili smo i posebnu kategoriju – gost izložbe. Ove godine je to Stevan Ivanović, učenik drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“, a mentor mu je bila Milena Obradović.

Sa verom da ćemo zajedno nadograđivati ovu našu svetosavsku priču radujemo se svim narednim konkursima.

A. Erdevički Tomić

Exit mobile version