Svet protiv plastike

Dan planete Zemlje

Pre neki dan, tačnije 22. aprila ekolozi su obeležili Dan planete Zemlje. Ovaj  dan je ustanovljen u SAD-u 1970. g. kada se uvidelo da nam preti pustošenje Planete zbog velikog odpada koji je sa svih strana napada.

To se može uzeti kao ozbiljni početak borbe za zaštitu životne sredine.

I druge zemlje su krenule tim putem i donele sistematske zakone o zaštiti životne sredine.

Naša država je kao uvek kaskala, tako da je prvi zakon o zaštiti životne sredine u Srbiji donet 1991. god.

Ovaj dan nam i služi da svi preispitamo sebe šta smo za poslednju godinu dana uradili za spas planete Zemlje. Ova godine je posvećena borbi protiv plastika, odnosno slogan je „Planeta protiv plastike“.

Svi znamo kako otpad od plastike utiče na zagađenje životne srdine. Sreća je, što se plastika u poslednje vreme dosta reciklira, tako da je ređi stanovnik naše sredine.

Šabački ekološki pokret već više od 20 godina za ovaj dan izvodi akcije čišćenja obale reke Save na Starom gradu. Ove godine to nije učinio na ovaj dan iz tehničkih razloga, ali će to učiniti u skorom periodu, uostalom, za ekologe svaki dan je  Dan planete zemlje, jer oni o njoj brinu stalno u kontinuitetu.

Predstavnici pokreta su uočili da komunalno preduzeće JKP „Stari grad“ relativno dobro održava park na Savi, ali ne kosi u potpunosti stazu za šetnju od Alske kolibe do Jugopetrola, odnosno na levoj strani ka mostu je velika trava koja može uznemiriti šetače zbog iznenadne pojave gmizavaca.

Istovremeno, moli nadležne da regulišu rasvetu u ulici Patrijaha Pavla koja se pali 3 sata pre mraka i tako bespotrebno troši energija.

ŠABAČKI EKOLOŠKI POKRET

Exit mobile version