Sve po zakonu i sudskoj proceduri

Ponovo odloženo suđenje

U Osnovnom sudu u Šapcu, danas je održano još jedno ročište na suđenju zbog lepljenja „poternica” po Šapcu na kojima su se sa fotografijama i porukom „Traži se” i „Medijski pokrovitelj batinaša” našli glavna i odgovorna urednica „Podrinskih” Isidora Kovačević, kao i još dva građanina Šapca Aleksandar Mijailović, advokat  i Veljko Anđelić, tada maloletno lce.

I, kao što se i pretpostavljalo, suđenje je ponovo prekinuto a novo ročište zakazano je za 28. maj 2024. godine.

Razlog odlaganja  je nemogućnost advokata okrivljenog, koji taj posao obavlja po službenoj dužnosti, da na vreme dobije uvid u sudske spise, i da se upozna sa predmetom, jer je punomoćje predao tek na ovom ročištu. Što je po zakonu i propisima!

Uvažavajući molbu branioca okrivljenog Sud je doneo Rešenje da se nastavak Glavnog pretresa zakaže za 28. maj.

Tako je ovaj proces ušao i u četvrtu, kalendarsku, godinu i već sad podseća na „špansku seriju“ u kojoj je lako predvideti kraj. U međuvremenu su i svi maloletnici u ovom procesu postali punoletni.

Međutim, sumnja da je ovaj proces samo obična farsa u režiji tužilaštva i policije, da se zaštite stvarni organizatori i izvršioci, je potpuno osnovana jer je za „krivca“ označen, tada maloletnik, koji se već duže vreme nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno popravnom domu u Valjevu.

Zato postavlja se nekoliko osnovanih pitanja:

  1. Koji je motiv „okrivljenog“ da ovo delo počini tim pre što, verujem, lica koja se nalaze na poternici nije ni poznavao?
  2. Ko mu je uradio grafičku pripremu i ko je štampao „poternice“?
  3. Koliko je odštamano „poternica“, koliko je i kako plaćeno?
  4. Koliko će, i koga, ovo suđenje koštati ako se zna da postoje četiri pravna zastupnika i da okrivljenog, na svako suđenje, iz Valjeva, dovoze u pratnji dva policajca?

Pitanja ima mnogo a odgovor je samo jedan: i „vrapcima (ako ih još ima) na grani“ je jasno ko stoji iza ove velike sramote koju je Šabac doživeo.

Bilo kako bilo, nastavak sledi 28. maja. Samo da punomoćnik okrivljenog, u međuvremenu, ne odustane od branjenja.

Ivan Kovačević

Exit mobile version