Sutra se ukida vanredna situacija u Šapcu

Novo radno vreme za ugostitelje, preventivne mere ostaju i dalje na snazi

U Šapcu danas nema obolelih od kovida- 19. Krizni štab Vlade obavestio je Grad da se može ukinti vanredna situacija, te da Gradska izborna komisija ima obavezu da sprovede izbore prema propisima 21. juna. To obaveštenje će biti prosleđeno, večeras će biti usvojeno na Štabu i od sutra se u Šapcu ukida vanredna situacija, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 24 osobe sa tegobama i obavljeno 38 kontrolnih pregleda. Dva pacijenta su ponovo testirana na zahtev laboratorije Batajnica i urađeno još šest retestiranja u skladu sam novim algoritmom, kao i šest seroloških testova. U Veterinarski specijalistički institut odneto je 32 uzorka na testiranje čiji se rezultati očekuju.

-Treba biti na oprezu, poštovati sve mere, nošenje maski u zatvorenom prostoru, dezinfekcija ruku i poštovanje fizičke distance, kako bi se stabilna situacija održala i u narednim danima- objasnila je drektorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 38 lica u izolaciji, 33 telefonski i pet nenajavljenom posetom na adresi stanovanja i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Odeljenje komunalne policije zateklo je četiri ugostiteljska objekta u prekoračenju dozvoljenog radnog vremena. Do sada je podneto više od 40 prekršajnih prijava za vreme trajanja vanredne situacije u Šapcu zbog kršenja te mere, rekao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

-Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je Grad da u julu nije dolazilo do prekoračenja graničnih vrednosti fluorovodonika, u skladu sa članom 33 Uredbe o merenju emisije zagađujućih materija u vazduhu i stacionarnih izvora zagađivanja. S ozbirom na ponovno nezadovoljstvo građana, uputili smo još jedan dopis ministarstvu da preduzmu mere o čemu ćemo blagovremeno obaveštavati sugrađane. Svi mesečni izveštaji o kvalitetu vazduha nalaze se na sajtu Grada Šapca- naveo je Vasić.

Obezbeđeno je 46.200 zaštitnih maski za 13 osnovnih i sedam srednjih škola i danas je počela njihova podela, kako bi svi spremno dočekali 1. septembar.

-Veliki broj opština, uočili smo, ulazi nespremno u ovu školsku godinu u smislu da nisu obezbedili dovoljno sredstava za dezinfekciju, kao ni zaštitu. Mi smo se kao lokalna samouprava od početka epidemije vodili solidarnošću i željom da pomognemo roditeljima, deci i nastavnicima, da zaštitimo njihovo zdravlje i obezbedimo siguran boravak u ovim okolnostima. Imali smo u vidu i da početak školske godine predstavlja ozbiljan atak na budžet roditelja, a kako propisi nalažu nošenje maski, mi smo ih obezbedili kako bismo rasteretili troška građane. Nisu to veliki troškovi, ali se svakako plaćaju, ovog puta iz budžeta Grada, po znatno nižim cenama nego što bi to oni sami platili. Obezbedili smo pakete za đake prvake da dodatno rasteretimo roditelje, a u njima se nalaze sredstva za higijenu i dezinfekciju koja će im olakšati polazak u školu- podvukao je gradonačelnik.

On je rekao da i dalje nije dobio odgovor Zavoda, ni Ministarstva, da li je dr Branko Vujković i dalje vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje.

-Dobio sam još jedno pismo koje je u najmanju ruku tragično i nema nikakve veze sa nadležnostima Zavoda, nego je nov politički pamflet Srpske napredne stranke u kome se kritikuju sve mere koje mi sad sprovodimo, pa se čak zdravstveni paketi nazivaju lekovitim. Mislim da to ne zaslužuje bilo kakav komentar, ali svakako zvaničan dogovor Zavoda i Ministarstva očekujem brzo. Ali, da je dobro, nije dobro- poručio je Zelenović.

Večeras će se na sednici Štaba naći predlog za ukidanje vanredne situacije i od sutra ta odluka stupa na snagu. To ne znači da se neće nastaviti sa preventivnim merama na kojima će Grad i dalje insistirati. Do kraja sedmice završava se podela 36 hiljada zdravstvenih paketa na teritoriji grada, a oni koje volonteri nisu zatekli na adresi mogu se javiti na broj telefona komunalne policije 345 700 i ostave podatke, kako bi im bio dostavljen paket. Očekuje se da će ugostiteljski objekti po ukidanju vanredne situacije raditi produženo do 23 sata, bašte do jedan sat posle ponoći, o čemu će biti blagovremeno obavešteni putem Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version