Stranke tražile uvid u izborni materijal, GIK tvrdi da to neće uticati na krajnji rezultat

1

Nosioci pojedinih  izbornih lista podneli su zahtev za naknadni uvid u izborni materijal, na šta imaju zakonsko pravo. Juče su to učinili kandidat za odbornika Srpske napredne stranke Aleksandar Peranović i Vladimir Gvozdenović ispred grupe građana „Volimo Šabac“, dok su se u toku dana u prostorijama Gradske izborne komisije pojavili i nosilac liste Srpske radikalne stranke dr Ljiljana Stanimirović i Slobodan Nikolic iz Ruske stranke.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije, prvo su hteli da izvrše uvid sa svih sto biračkih mesta, pa su naknadno odustali i izvršili proveru biračkog materijala na 22 biračka mesta.

Brojali su sve važeće, nevažeće i upotrebljene listiće da bi utvrdili da li je tačan broj glasova koji je dobila svaka lista, nakon čega nisu uočeni drugačiji rezultati od konstatovanih u zapisniku. U toku dana pojavili su se i predstavnici Srpske radikalne stranke, koja još nije odlučila da li će brojati svoje ili listiće Srpske napedne stranke. Takođe, predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić zahtevao je uvid u glasove Socijalističke partije Srbije.

Predsednica Gradske izborne komisije Valentina Lovrin Jevtić kaže da su izbori regularno sprovedeni, te da nije bilo nikakvih nepravilnosti koje bi mogle na bilo koji način da dovedu u sumnju da je došlo do povrede izborne volje birača.

-Ako birački odbor uoči nepravilnosti, on te nepravilnosti unosi u zapisnik. Izborna komisija ne postupa po službenoj dužnosti ako se ne navedu nepravilnosti u zapisniku o radu biračkog odbora i ne podnese prigovor. Nikakvog propusta u postupanju Izborne komisije nije bilo. Ni na jednu izbornu radnju nije stigao nikakav prigovor tokom celog izbornog procesa, od strane stranaka ili pojedinaca, a svi zakonski rokovi su protekli- podvukla je ona.

U Gradskoj izbornoj komisiji ističu da ovo ni na koji način neće izmeniti krajnji ishod izbornog procesa i dodaju da je apsurdno da većini stranaka koje traže naknadni uvid u izborni  materijal nedostaje između 2.500 i 4.000 glasova da bi prešle cenzus.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Milutinovic Igor

    Gde vam je u tekstu lista Veselin Vukovic-Za bolji Sabac?Takodje trazila uvid u biracki spisak i bila na kontroli.Jos ce se cuti sta je i kako je.Molimo vas za objektivno novinartsvo.

Leave A Reply