Srbizam ujedinio fašizam i staljinizam

NAPADI NA GLUMCA BRANISLAVA TRIFUNOVIĆA

Dilema da li smo, teritorijalno, istok ili zapad u političkom smislu ne postoji. Jer, Srbija je danas, bar politički, i istok i zapad. U njoj su se spojila i neraskidivo pomešala dva uređenja, dva režima, reinkarirana iz mračne istorije čovečanstva, Fašizam i Staljinizam.

Fašizam je državno uređenje radikalnog autoritativnog nacionalizma koje karakteriše moć diktatora, nasilna kontrola opozicije i kontrola sredstava proizvodnje, razmene i distribucije. Fašizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života. Fašizam je državno uređenje koje radikalno ograničava ljudska prava radi veće stabilnosti i bržeg napretka. (wikipedia)

Staljinizam je politički režim u Sovjetskom Savezu za vrijeme vladavine Josifa Visarionoviča Staljina. Staljinizam uključuje opsežnu upotrebu propagande da se uspostavi kult ličnosti oko apsolutnog diktatora, kao i upotreba tajne policije za smirivanje nereda i nezadovoljstava. (wikipedia)

Srbizam

Dakle, ovaj “nebeski narod” uspeo je, zakletvom na Miroslavljevom jevanđelju, da ujedini “istok i zapad” i stvori jednu potpuno novu ideologiju, koju će istoričari, verovatno, nazvati Srbizam. Po ideologu Aci Srbinu.

“Blagodeti” ove ideologije, po Srbiju i srpski narod, vidljive su na svakom mestu i svakom koraku.

 

Nikom nije lepše nego nam…

A kako te “blagodeti” izgledaju u praksi najbolje je na svojoj koži osetio jedan srpski glumac. Naime, već danima traju napadi tabloida i predstavnika vlasti na glumca Branislava Trifunovića, optužujući ga da je u Narodnom pozorištu u Leskovcu tokom izvođenja predstave „Pad“ pocepao zastavu Srbije.

 

Tabloidi

A kako i dolikuje pažnju na ovaj nemili događaj prvi su skrenuli “savesni” i Vođi odani tabloidi koji su se utrkivali ko će “bolje” i “objektivnije” da izvesti srpsku javnost:

– POCEPAO SRPSKU ZASTAVU USRED LESKOVCA! BRANISLAV TRIFUNOVIĆ NAPRAVIO HAOS: To nije moja zastava, ogorčena publika napustila predstavu! (Kurir)

– POZNATOM GLUMCU PRETI ZATVOR?! Cepao srpsku zastavu nasred predstave! Prisutni nisu verovali šta se događa. (Alo)

 – TRIFUNOVIĆ CEPAO SRPSKU ZASTAVU: To je zastava LOPOVA I UBICA! NAJSTRAŠNIJA PROVOKACIJA ĐILASOVOG OPOZICIONARA! (Informer)

– Revolucionar i glumac u pokušaju CEPAO SRPSKU ZASTAVU: Trifunović dao GNUSNO OBJAŠNJENJE ovog sramnog čina!

Branislav Trifunović, jedan od vođa Đilasovih protesta, iscepao je srpsku zastavu pred šokiranom publikom u Narodnom pozorištu u Leskovcu. (Srbija danas)

Mudre i saves(t)ne glave Srbizma

Naravno gnušanje nad ovim činom pokazale su i velike srpske “patriote”.

Ja lično mislim da u jednoj normalnoj zemlji niko ne bi dozvolio jedan takav čin. Neka Kokan Mladenović i Branislav Trifunović odu u Italiju i tamo neka cepaju zastavu njihove zemlje, pa da vide kako će da prođu. A publika koja je ostala i aplaudirala na kraju komada, smatram da je jako licemerna – izjavio je za juGmediu Srđan Conić novinar iz leskovačkog TV centra RTS-a, dobitnik (2013) oktobarske nagrade grada Leskovca, koji je prvi i reagovao na “jedan takav čin”.

Poslanik Srpske napredne stranke, Aleksandar Marković, je na sednici Skupštine Srbije vređao glumca Branislava Trifunovića nazvajući ga „spodobom“ koja cepa srpsku zastavu i to opravdava umetničkom slobodom.

-Umetnička sloboda je cepanje zastave? Kako ga nije sramota! Koliko je naših predaka poginulo za tu srpsku zastvu, koliko dedova, pradedova je dalo život za tu istu zastavu koju je on cepao pre neki dan, upitao je Marković.

– Niko nema prava da u Srbiji cepa srpsku zastavu! Niko ne sme da skrnavi državne ambleme, niti da vređa Srbiju i srpsku naciju. Trifunovića treba primerno kazniti, pa da u zatvoru razmisli šta je uradio. Iskreno, ja bih ga za to što je uradio streljao, ali, nažalost, smrtna kazna je ukinuta… – kaže Šešelj.

– Treba se pozvati na član Krivičnog zakonika po kojem će svako ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora. Trifunović mora da odgovara! Potpuni je idiotizam i kriminal da se u Srbiji cepa srpska trobojka! Čak i da je to deo nekakve umetnosti, mora da se zabrani, kaže Vladimir Đukanović, narodni poslanik SNS-a i advokat.

– Zašto je tužilaštvo potpuno nemo na ove ispade?! Oni očigledno pristupaju krajnje selektivno zakonu! Nažalost, to je izrazito realna slika srpskog tužilaštva. Bez obzira na sve, moraju da Trifunovića procesuiraju, i to hitno! – kaže advokat Svetozar Vujačić i apeluje da se ovaj Trifunovićev čin što pre procesuira, jer je reč o teškom krivičnom delu.

 

Narodna milicija

I, kako to biva u “uređenim” i “demokratskim” zemljama reagovali su i čuvari vlasti (reda i mira).

Predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić podneo je, na osnovu medijskih članaka i izjava, krivičnu prijavu protiv glumca za povredu ugleda Srbije optužujući ga da je u toku predstave pocepao srpsku zastavu!!! Mašala.

Istina, šta to beše?

A da li je sve to tako, kako mašinerija Srbizma predstavlja, pokušali su da objasne akteri predstave.

– Ne, nisam cepao srpsku zastavu, ne u toj predstavi. Devojčica čijeg sam oca igrao, nakon što je lik koji igram poginuo na građevini, u nemogućnosti, jer je ostala sama, oblači se u nešto što jeste srpska zastava i peva neku pesmu, dok pozadi idu imena svih ljudi koji su poginuli, objašnjava Branislav Trifunović.

-Ne posoji scena u kojoj „Bane cepa zastavu“ a koja je ovih dana povod za najgnusnije laži, napade i poziv na linč, počev od tabloida, pa sve do skupštinske govornice. Povod je, dakle, falsifikovan (ali mi znamo da oni falsifikatima odlično barataju), ali se iza njega krije nešto mnogo strašnije – staljinistički lov na izdajnike, neistomišljenike, one koji još uvek imaju muda i glavu u ovoj bezmudoj i obezglavljenoj zemlji. Na napade, koji poprimaju dimenziju lavine, ne reaguje Udruženje dramskih umetnika, civilno društvo itd. Sve što nam se događa je, uostalom, cena našeg ćutanja i trpljenja. No, pošto nešto mora da se uradi, ili bar javno kaže, a s obzirom da sam ja autor scene u kojoj šesnaestogodišnja devojčica, nakon pogibije oca, rašiva državnu zastavu i od nje pravi haljinu u kojoj će započeti svoje preživljavanje na estradi, pozivam sve ekstremne nacionaliste, Zavetnike, Levijatance, narodne poslanike, botove, policijske sindikate i ostale zveri iz vođinog zoo-vrta, da se okane mojih glumaca i obrate se meni lično. Za razliko od Onog Čije Se Ime Ne Izgovara, ja se ne krijem iza kamarile poslušnika, kaže Kokan Mladenović, reditelj predstave.

Međutim, njihove izjave malo ko može da vidi i pročita. A i usamljene su.

 

Lice i naličje Srbizma

I tako dok se protiv jednog glumca, za delo koje niko nije video, digla sva patriotska „kuka i motika“ Srbije potpuno nezapaženo prošlo je „igranje“ (gaženje) po srpskoj zastavi jedne gologuze učesnice rijaliti program na televiziji sa nacionalnom frekfencijom bliskoj velikom Vođi.

Ali, to, gaženje, je u redu. Jer ono je u okviru „propagande da se uspostavi kult ličnosti oko apsolutnog diktatora” i “radi veće stabilnosti i bržeg napretka” Srbije i njenih građana.

Ivan Kovačević

Exit mobile version