Smanjen broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja

U planu povećanje kapaciteta „zelene zone“ u Opštoj bolnici

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje za prethodni dan, u Šapcu je dva novoobolela od kovida- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 74 osobe. Kao i prethodnih dana, smanjuje se broj pacijenata koji se javljaju na pregled u kovid ambulantu, a juče ih je bilo 87.

-Među tim pacijentima 29 imalo tegobe, a 58 je došlo na kontrolu. PCR testom testirano je 28 pacijenata, 20 sa tegobama i njihovi uzorci su poslati u Veterinarski specijalistički institut. Osam osoba je došlo na retestiranje i njihovi uzorci su upućeni u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica. Juče je urađeno i sedam seroloških testiranja. Stigli su rezultati za pacijente testirane 19.avgusta i od njih 16 samo je jedan pozitivan. Epidemiološka situacija koja se iz dana u dan stabilizuje nas je navela da posao u kovid ambulanti organizujemo tako što smo manjili broj lekara- po dva u svakoj smeni, dok smo ostale lekare vratili na redovan rad u njihovim ambulantama- rekla je danas direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.
U saopštenju Opšte bolnice Šabac navodi se da je trenutno hospitalizovano 74 pacijenta. Od početka epidemije ukupno je bilo smešteno 808 pacijenata. Od prvog slučaja kovid pozitivnog pacijenta 16. juna, a u prijemno-trijažnoj ambulanti Službe za infektivne bolesti pregledano je 2.529 pacijenata. Broj izlečenih- otpuštenih je 735. U druge ustanove na lečenje prebačeno je 52 pacijenata.
Evidentan je trend smanjenja broja prijema u bolnicu i broja pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti u Službi za infektivne bolesti. Epidemiološka situacija se stabilizuje i smiruje, pa je u planu povećanje kapaciteta „zelene“ nekovid zone. Trenutno se u toj ustanovi zbrinjavaju hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti. Ukoliko epidemiološka situacija i dalje bude ovako stabilna i mirna u septembru će krenuti sa radom ambulantno-poliklinički deo za prve i kontrolne specijalističke preglede. Službe ginekologije sa akušerstvom i pedijatrija već rade u punom kapacitetu.
Svi onkološki pacijenti se zbrinjavaju po ustaljenoj šemi koja je funkcionisala i u prethodnom periodu: putem pregleda u onkološkom dispanzeru i preko onkoloških konzilijuma, pa sve do definitivnog zbrinjavanja u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije ili neke od drugih ustanova tercijarnog nivoa.
Iz bolnice apeluju da se svi građani odgovorno i disciplinovano ponašaju uz poštovanje propisanih protivepidemioloških mera (nošenje zaštitne maske za lice, održavanje odgovarajuće fizičke distance i redovno pranje i dezinfikovanje ruku), kako bi zaštitili sebe i druge.
D.Dimitrijević

Exit mobile version