Skup podrške za male heroje

Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Svetski dan dece obolele od raka obeležen je u četvrtak, 15. februara, u preko 40 gradova u Srbiji, u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Sa gradskog trga u Šapcu u 13 sati pušteni su baloni podrške posvećeni malim herojima koji vode bitku sa ovom teškom bolešću, ali i onima koji su tu bitku, nažalost, izgubili. Od svih bolesti u dečijem dobu, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje činjenica da je izlečiv u 70 posto slučajeva ako se na vreme dijagnostikuje i leči.

-Cilj akcije je da se svakom detetu u zemlji obolelom od raka obezbede što bolji uslovi za lečenje, da se njima i njihovim roditeljima pruži puna psihološka i emotivna podrška. NURDOR ove godine ističe akciju od nacionalmog značaja, a to je izgradnja Hemato- onkološkog centra u Nišu. Kraj druge faze izgradnje je predviđen sredinom marta, a za treću fazu, snabdevanje samog objekta, neophodno je 17 miliona dolara i NURDOR pokušava da kroz razne akcije ljude motiviše da doniraju novac za završetak objekta- rekla je Jelena Kusturić iz NURDOR-a.

Majka deteta koje vodi bitku sa teškom bolešću i na putu je izlečenja, Dragana Jovanić, obratila se prisutnima, ističući da je mnogo problema sa kojima se susreću oboleli, a jedan od njih je i nemogućnost roditelja da budu uz svoju decu do izlečenja.

-Nažalost, naši roditelji i dalje ne mogu da budu pored svoje dece do kraja lečenja, jer nadležni ništa nisu uradili po tom pitanju. Moje dete se leči pune dve godine, tek posle pet godina možemo da kažemo da se izlečilo, a roditelj dobije bolovanje najviše četiri meseca. Strašno je da roditelj ne može da bude pored svog deteta tokom hemioterapije. Hemioterapaija nije samo ležanje u bolnici, već i godinu dana uzimanje lekova oralno, gde se i dalje borimo sa teškoćama. Puno bi značilo da jedna roditelj može da bude uz svoje dete, godinu dana ili do kraja izlečenja- rekla je Jovanićeva i dodala da njena i borba njenog deteta još uvek traje.

-Taj period ne može da se pravaziđe, i dalje je tu. Moje dete je na dobrom putu da zdravi, ali nije još ozdravilo. Mnogo dece je na lečenju i deci smo zaista svi potrebni. Nije sve u materijalnom, potrebna je podrška, lepa reč. Mi smo to prevazišli sa ljudima iz NURDOR-a, roditeljima u roditeljskim kućama širom Srbije, gde je mnogo roditelja i dece, a nacionalnost i vera su nebitni, svi smo ujedinjeni i spremni da se međusbno podržimo. Zahvalna sam i UDK Tiršova, gde su nam izašli u susret kao da smo porodica, ali, nažalost, od države nikakvu pomoć nismo dobili- navela je ona.

U programu je učestvovao i hor Crkve Svete Trojice, a u 13 sati su pušteni baloni podrške u nebo. Sugrađani su po simboličnim cenama kupovali magnete, majice, kape, a sav prihod namenjen je izgradnji Hemato- onkološkog centra u Nišu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version