ŠKOLSKOM ODBORU ŠABAČKE GIMNAZIJE

4

OTVORENO PISMO

Molim Vas, da svojim autoritetom pokušate zaustaviti dalje srozavanje kredibiliteta ove škole. Iako se stanje  u istoj, spolja predstavlja idilično, unutrašnja realnost sasvim je drugačija.

Obesmišljeni su redovno pohađanje nastave, dopunska nastava, popravni ispiti, kao i priprema za popravne ispite. Sve je više učenika koji izostaju sa nastave i završavaju razrede, a da su u školi bili svega nekoliko desetina puta u toku školske godine. Broj izostanaka u nekim odeljenjima je blizu 9.000, čime se može „pohvaliti“ mali broj škola u Srbiji.

Žalbe učenika na periodičnu i zaključnu ocenu iz biologije usvajaju se bez ikakvog kriterijuma, tako da učenici sa nedovoljnom ocenom u toku školske godine nemaju potrebu da dolaze na dopunsku nastavu, koje ima i na koju ih zakon obavezuje. Njihove žalbe se formulišu u školi, tako da je sada od strane nekih učenika opšteprihvaćen model ponašanja da na nastavi sede, igraju se telefonom, a onda u junu mesecu roditelj piše prigovor na peiodičnu ocenu, saziva se „komisija“ koja učeniku zatim daje visoku ocenu za bezbrižan završetak razreda.

Sličan model primenjuje se i na popravnim ispitima iz biologije: učenik obično na ispitu ćuti, nakon čega, po savetu Direktora, donosi lekarsko opravdanje, ispit se poništava, saziva nova komisija i učenik je položio.

Zbog izostanaka sa sednica odeljenskog veća IV-5 i neopravdanih izostanaka sa četvrtog časa redovne nastave, protiv mene je pokrenut disciplinski postupak, u čijem se zaključku navode lažne informacije da bi se formirala što „crnja slika“ o meni – čitajući taj zaključak reklo bi se da se radi o nekom okorelom kriminalcu. Izrečena mi je disciplinska mera smanjenja plate u iznosu od 20% u trajanju od tri meseca.

Ugled ove škole su skoro dva veka gradili profesori i učenici i niko nema pravo da ga u periodu od dva mandata devastira. Šta će ostati generacija koje dolaze?

Završavam rečima učenika, onih zbog kojih ova škola i postoji i koji se protive njenoj „kontaminaciji“ i posrnuću:

„Ako se kažnjavaju oni koji rade, šta ćemo sa profesorima koji ne rade ništa“?

Mr Dragan S. Petrović

 

Facebook komentari

Discussion4 коментара

  1. Strasno do kojih granica ide borba za nerad !!!kada je nase prvo dete poslo u gimnaziju i dosla preplasena pricama o strasnom magistru ,utesila sam je komentarom komsinice -zavrsih magistarski na elektrotehnici i u zivotu nisam imala boljeg predavaca od magistra u šabackoj gimnaziji -samo redovno uci i nista se ne plasi.bez problema su zavrsile gimnaziju,dve starije fakultete i post diplomske studije a najmladja na veterini u novom sadu pohvaljena za dobro znanje i rad šabackog magistra.u nasoj kuci se drzi za privilegiju sto im je upravo prf. Petrovic bio predavac. potpuno mi je ne razuman postupak kolektiva skole.nasa su deca mnogo naucila od tog coveka.ne samo biologiju.naucile su da odgovorno rade,da se rad postuje ,da rad bude nagradjen.zasto sada ceo kolektiv baca u blato sve to ?

  2. Завршили смо многи гимназију, и сви знају да за Магија ИМАМО САМО РЕЧИ ХВАЛЕ. Један од ретких који заслужује да га заиста ословљавамо с ПРОФЕСОР.
    На крају крајева, они што крочили нису у гиманзију а воде се трачевима и измишљотинама и пљују поштеног човека, нарочито у коментарима по интернету а јавно не смеју да иступе осим ако немају неку дебелу залеђину, обично трулу – то више говори о њима, а не о њему. Њега ће бивши и садашњи ученици увек подржати, ма какве да смо оцене имали код њега, јер знамо ко вреди.

  3. Meleagris galopavo

    Profesor Petrović od moje generacije, koja mu je bila prva, nazvan Magistar već 28 godina gradi svoju reputaciju na profesorskoj brutalnosti u ocenjivanju. Biologija nije teška ali ju je on nacinio nemoguće teškom. Ja sam imala 4 kod Magistra ali mnogo mojih drugarica (odeljenje je bilo uglavnom žensko) imalo je negativnu ocenu. Ne zato sto nisu znale za vise već što je Magistar gradio svoju reputaciju rigoroznog profesora. Bila je mrtva trka između njega i Grozde matematičarke ko će „zalepiti“ veći broj jedinica. I to traje 28 godina.Profesore Magistre koji ste izgleda u međuvremenu doktorirali Vaša ocena iz pedagogije je nedovoljna. Vreme je da idete na popravni. Nemojte se pozivati na reputaciju Šabacke gimnazije jer joj takvi profesori, među mnogim legendarnim, ne idu na čast

  4. Ljudi koji tvrde da prof.Petroviću kao pedagogu i predavaču nedostaje objektivnosti i kredibiliteta imaju decu koja nemaju intelektualni kapacitet za dotičnu srednju školu a nisu kadri da to kao roditelji spoznaju, ili su inteligentna ali nemaju elementarno vaspitanje, isto kao ni roditelji. Pre smo se toj manjini smejali…10 godina kasnije, ‘leb te jebo, oni preovladaše.

    Drži se Dragane….

Leave A Reply