Savi Markoviću pripala nagrada „Miloš Simić“

IZLOŽBA  „BOGOMOLJKA“ U ŠKOLI PRIMENJENIH UMETNOSTI

Izložba radova učenika prvog i drugog razreda „Bogomoljka“ otvorena je prošlog četvrtka u galeriji Škole primenjenih umetnosti. I ove godine, negujući sećanje na učenika Miloša Simića, njegov talenat i kreativnost, nagradu koja nosi njegovo ime dodelili su njegovi roditelji, kao vid podrške i podsticaja mladim naraštajima na putu umetnosti.

Đak generacije koji se umetnošću i optimizmom borio protiv teške bolesti, životnu bitku je, nažalost, izgubio, ali sećanje na njega živi u školi u kojoj je ostavio pečat.
-Izložba je omaž Milošu, koji je zaista bio jedinstven dečak, posebno, darovito biće sa širokim interesovanjima, ali i omaž svim mladim ljudima, darovitim učenicima, da istraju na putu umetnosti, jer oni jesu drugačiji i svet posmatraju na drugačiji način, kroz jedan svojevrsni kaleidoskop- navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Dobitnik ovogodišnje nagrade za rad „Bela bogomoljka“ je učenik prvog razreda Sava Marković. Na svečanosti povodom otvaranja rekao je da Miloša nije poznavao, ali su mu nastavnici, među njima i mentor Miloš Popović, pričali koliko je bio dobar, vredan i talentovan čovek.
-Velika mi je čast što sam osvojio nagradu koja nosi Miloševo ime. Dok sam radio, bio sam fasciniran koliko je bio opčinjen bogomoljkama. Zaista ih je teško raditi, jer zahtevaju rad i koncentraciju. Mnogo su mi pomogla njegova istraživanja koja se i danas čuvaju u školi- objasnio je Marković i dodao da je konstrukciju rada uradio od žice, a materijal je bela, jestiva masa, koja, budući da nije večna, šalje poruku o prolaznosti.
Otvaranju su prisustvovali i Miloševi roditelji, čija plemenita ideja, misija i podrška mladim ljudima, čuva sećanje na Miloša i daje im podsticaj da istraju na odabranom putu.
-Sama nagrada otkriva talente i mogućnosti dece koja jako i žarko žele. Njima je to prilika da na najbrži i najbolji način iskažu svoje ideje, načine razmišljanja, poglede na svet, u skladu sa godinama- istakao je otac Zoran Simić, dok je majka Aleksandra zahvalila profesorima škole na naporima koje svake godine ulažu da održe izložbu, pogotovo u teškim epidemiološkim okolnostima koje su sve pogodile.
-Presrećna sam što su deca tako motivisana da učestvuju u konkursu i što za Miloša imaju tako lepe reči. To je još jedna potvrda da će on da živi i kroz ovu nagradu u budućnosti, dok su ova deca ovde sa nama- naglasila je ona.
Na konkursu se izdvojilo nekoliko kvalitetnih radova, a tročlani žiri nagradu je dodelio nakon tajnog glasanja. Miloševa posvećenost prirodi, istraživanju, opredelila je da ovogodišnja tema bude bogomojlka- simbol duhovnosti i zbog toga je posmatramo kao molitvu, ne samo za Miloša, već i za sve nas, poručila je direktorka Škole primenjenih umetnosti.
D.Dimitrijević

Exit mobile version