Sastanak sa predstavnicima verskih zajednica u Gradskoj kući

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović organizovao je u četvrtak u Gradskoj kući sastanak sa predstavnicima pravoslavne i rimokatoličke crkve, kao i islamske verske zajednice u Šapcu. Sastanku su prisustvovali i njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije, protojerej- stavrofor Mirko Vilotić, župnik crkve Sveta Ana Andrej Đuriček, Mehmedalija efendija Veli, glavni imam, i član Gradskog veća zadužen za verske zajednice Salko Karadarević. Gradonačelnik je istakao da put u Evropsku uniju, kojim naša država i društvo idu, nema za cilj samo bolji život, već uvažavanje vrednosti na kojima počiva svako društvo: poštovanje drugih, uvažavanje svih različitosti, ne samo verskih i kvalitet života koji sve to omogućuje.

-Šabac je grad na granici u kome imamo pravoslavnu, katoličku i muslimansku versku zajednicu i to je ono što je važno za nas, negovanje različitosti. Ovaj današnji sastanak treba da posluži da pošaljemo poruku mira, da pokažemo da je grad Šabac otvoren za sve koji žele da nastave da žive u miru i uzajamnom poštovanju- naveo je Zelenović.

Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik inicirao sastanak predstavnika svih verskih zajednica, jer je to prilika da se sretnu, razmene svoja iskustva, pregledaju bilans svog rada u ovom gradu i naprave plan rada za budućnost.

-Naš narod kaže da dogovor kuću gradi, i za nas, koji smo zaduženi za duše naroda ovde u gradu, potrebno je da se što češće sastajemo, da razmenimo iskustva i da tražimo najbolji metod rada. U tom pogledu, zahvalan sam svima koji su doprineli da se danas sastanemo, mi pravoslavni, i predstavnici rimokatoličke vere i islamske zajednice. Ovo je prilika da zajedno sa gradonačelnikom porazgovaramo, da vidimo šta je učinjeno, šta treba da se učini i kako mi kao verske zajednice možemo tu da doprinesemo. Ja sam zadovoljan što u svom dosadašnjem verskom radu nikakvu prepreku nisam imao i neka Bog dâ da i ubuduće bude tako- poručio je episkop šabački Lavrentije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version