Sastanak radne grupe u vezi sa početkom rada privremene bolnice u Ekonomskoj školi

Biće smešteni pacijenti sa lakšim simptomima, kao i otpušteni iz Opšte bolnice

U Domu zdravlja juče je  pregledan 261 pacijent, od čega je 78 prvih pregleda, a ostalo kontrolni i retestiranja. Testirano je 150 osoba, sa jučerašnjim, ukupno 163, a 86 je pozitivno. U Opštoj bolnici hospitalizovan je 281 pacijent, evidentirano je 28 prijema, 11 lica je na respiratoru i zabeležen je jedan smrtni slučaj koji nema veze sa kovidom. U toku je sastanak radne grupe u vezi sa početkom rada privremene kovid bolnice u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“, saopšteno je na konferenciji za novinare u utorak u dvorištu Gradske kuće.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić naveo je da predstavnici Ministarstava odbrane i zdravlja, kao i Grada Šapca, obilaze privremenu bolnicu, kako bi se definisali uslovi rada.

-Utvrđene su obaveze Doma zdravlja, Opšte bolnice i sve što je neophodno da Grad učini u smislu dezinfekcije objekta, pribavljanja informatičke opreme, definisanje puteva hrane, ostale tehničke procedure. Sve odluke ćemo predložiti večeras Štabu za koje se nadam da će izglasati. Već sutra ćemo pristupiti izvršavanju obaveza i verujem da ćemo ih završiti. Predviđeno je da se leče pacijenti sa lakšom kliničkom slikom u završnoj fazi lečenja koji se otpuštaju iz Opšte bolnice Šabac, nevezano za kovid status. Čim Štab usvoji zaključke i naredbe sve će biti spremno. Još uvek nemamo odluku Ministarstva zdravlja o rukovodiocu privremene bolnice- objasnio je Vasić.

Prema izveštaju Policijske uprave, juče je kontrolisano 1.744 lica kontakta, uz 22 nenajavljene posete i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka. Prema izveštajima inspekcijskih službi i komunalne milicije, svi se pridržavaju propisanih mera.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović naglasio je da se Šabac na najbolji mogući način u Srbiji bori sa zarazom u skladu sa važećim propisima i procedurama koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

-Ti propisi kažu da se ne možete boriti protiv zaraze ako ne izdvojite zdrave od bolesnih i tako prekinete niz zaraze. Mi se borimo sistemom, činjenicom da se veliki broj građana testira, a rezultati stižu u roku od 24 sata. To omogućuje da se konstatuje ko su bolesni, a da kontakti idu u samoizolaciju. Zavod za javno zdravlje utvrđuje kontakte, a mi im nudimo pomoć u vezi sa tim da bismo došli do toga da se prate svi kontakti. Prosek u poslednjih petnaestak dana je da na jednog obolelog imamo jedan i po kontakt, što je neobično. Imamo primer žene koja je u fabrici na rukovodećem mestu, udata, ima porodicu, decu, kolege i nemoguće je da nema nijedan kontakt. Ako je problem u broju ljudi koji rade taj posao, mi nudimo pomoć Zavodu u evidentiranju kontakata- poručio je Zelenović i dodao da službenici Gradske uprave već pomažu sanitarnoj inspekciji u sačinjavaju rešenja o izolaciji u trajanju od 14 dana.

JKP „Star grad“ pre nekoliko dana je počeo organizovano uklanjanje ambrozije u Šapcu prema nalozima inspekcijskih organa sa svih javnih površina na gradskom i seoskom području, a na broj telefona 345 700 mogu se prijaviti privatne parcele na kojima građani primete ambroziju. Komunalna inspekcija će naložiti uklanjanje vlasniku, a u slučaju da on to ne uradi, Grad će je ukloniti o trošku vlasnika.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version