Sada država mora da plati!

1

POSLE HAPŠENjA I PROVLAČENjA KROZ MEDIJSKO BLATO, OSNIVAČ SNS-a U ŠAPCU, DRAGAN TOMIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI!

Dragan Tomić, osnivač Srpske Napredne stranke u Šapcu, skoro pre 6 godina, spektakularno je uhapšen, uz medijsku propratnju, kao čovek koji je loše radio kao direktor tadašnje “Univerzal banke”. Tadašnji prvi potpredsednik vlade, Aleksandar Vučić i njegovi partijski drugovi, targetovali su Dragana Tomića kao čoveka koji je loše i sumnjivo rukovodio “Univerzal bankom”, te su ga uhapsili, sve u želji da skupe političke poene „kako oni eto, prvo čiste svoje redove“.

Da, javnost je ostala zatečena, posle hapšenja Dragana Tomića, inače tada poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije i ozbiljno poverovala da je Vučić krenuo u rat sa globalnom srbijanskom korupcijom. Sećamo se, teatralno mu je u Skupštini Srbije oduzet poslanički imunitet i Dragan Tomić je bio ekspresno iza rešetaka, iza kojih je proveo 40 dana u Centralnom zatvoru u Beogradu. Posle tog hapšenja, svi su likovali, kako tadašnja opozicija, tako i vaskolika Srpska Napredna Stranka, koja je navodno htela pokazati da ni prema kome neće imati milosti. Retki su se tada zapitali o čemu se zapravo radi, jer bilo je krajnje sumnjivo, za one koji su umeli da čitaju između redova, zašto baš direktor te banke, zašto Šabac i zašto baš, imenom i prezimenom Dragan Tomić, narodni poslanik SNS-a.

Po neposrednom izlasku iz četrdesetodnevnog pritvora, Dragan Tomić nije hteo novinarima ništa da saopštava a potpisniku ovih redova je tada rekao “Nisam kriv, nisam ništa ukrao a istina će se kad tad saznati”!

Od tada do danas je prošlo skoro 6 godina i konačno je istina izašla na videlo. Podsećanja radi, današnji predsednik Aleksandar Vučić, tako je javno i medijski hapsio i Kosmajca i Miškovića i Bogićevića, ali i još mnoge druge Šapčane, koji su se tada nalazili na vodećim republičkim funkcijama…. Predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva i četvoricu čelnika šabačke policije. Vučićeva tadašnja medijska metodologija, bila je “držte lopova” iako je sve to bilo daleko od istine. Svi mehanizmi vlasti, tada su postali oružje u rukama prvoga potpredsednika i on je radio ono što mu se htelo i što mu se moglo, da bi sebi i svojim kompartijcima prokrčio put ka kleptokratskoj političkoj blagodeti! Gle čuda, 6 godina posle, ispostavilo se da su sve to bile političke mahinacije, te da je sve onomad bila velika farsa, pod okriljem “šatro” kriminala.

Šest godina posle, sudski i pravosnažno, ispostavilo se sledeće: Da je  Viši sud u Beogradu, Posebno Odeljenje za organizovani kriminal, rešenjem od 25.10.2019. godine, obustavio krivični postupak protiv Dragana Tomića, direktora “Univerzal banke” vođen zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i produženom trajanju iz čl. 234. stav 3. u vezi stava 1 u vezi člana 33 i 61 KZ, zbog odustanka Tužilaštva za organizovani kriminal od daljeg krivičnog gonjenja, odnosno iz razloga što je zamenik Tužioca za organizovani kriminal odustao od optužbe prema  Draganu Tomiću i još troje ljudi.

Posle ovoga je očigledno, da je primarni bio politički pritisak na Dragana Tomića, da se pravno procesuira i na taj način u političkom i svakom drugom smislu diskriminiše, ali da je tužilaštvo, na koncu ove političke farse, ipak, posle svega utvrdilo, da ne postoje pravno valjani i relevantni dokazi, da se podigne optužnica protiv Dragana Tomića za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju. Bez obzira na ideološki predznak i političke simpatije i antipatije na gore pomenutu temu, javno se postavlja pitanje ali i zaključak, kako to, neprikosnoveni Aleksandar Vučić, po Gebelsovskoj metodi, hapsi sve svoje političke neistomišljenike, ali i ljude koji ne žele sa njim da uđu u sumnjive poslove?

Postavlja se pitanje, s obzirom na aktuelne afere oko trgovine oružjem, da li je posledica hapšenja možda nekooperativnost uhapšenih sa vlašću, kada je u pitanju finansiranje prljavih poslova? A ispostavilo se na kraju, da Dragan Tomić i ostali navedeni u rešenju Višeg suda o obustavi krivičnog gonjenja, nisu hteli u tome da učestvuju, bez obzira na partijsku pripadnost i politički položaj!

Odluka Višeg suda u Beogradu, Posebnog Odeljenja za organizovani kriminal je pred nama, a Vučiću i ostalim naprednjačkim hajkačima ostaje da objasne, zbog čega se i kao ljudi hapse u ovoj zemlji.

A nama, poreskim obveznicima u ovoj zemlji, ostaje da debelo platimo odštetu troškova postupka, za nanešenu duševnu bol, dane bespotrebno i bespravno provedene u pritvoru, kao i štetu nastalu zbog zabrane i nemogućnosti bilo kakvog poslovnog i javnog delovanja!

Vera Palinkaš, Hanibal Kovač

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. 1. Nas obicne gradjane interesuje kako to Vucic utice na sud da se neko uhapsi, a ne moze da utice da neko bude osudjen? 2. Draganu Tomicu nije dokazano to krivicno delo, ali se radi o jednoj “moralnoj gromadi” koja nikad nije nesto neposteno uradila ( ironicno kazem) 3. Drago mi je da ste spomenuli Gojka Lazareva pa me interesuje ko je platio to sto mnoge sudije nisu prosle reizbor dok je ministar pravde bio Dusan Petrovic, a svaki sudija koji nije prosao reizbor a koji je tuzio dobio je u proseku 20-25000€. Takodje sudija Gojko nije bio podoban za demokrate, a za vreme SNS-a postao je predsednik suda, tako da nemojte tog coveka da provlacite bezveze po tekstovima zarad jeftinih politickih poena.

Leave A Reply