Šabački RNR bend Kontra komitet (Komitet avangarde)

SKICA ZA PORTRET

U vode rokenrola uplivao sam davnih pedesetih, kao osnovac. Početkom šezdesetih,  kao sredljoškolljac, svedok sam formiranja mnogih rnr bendova u Šapcu. To su bili moji drugari: Raša Žunoć, braća Buja i Ćamil Konstantinovi, pa Ljubiša Lolić Lolija i ‘Čivije’, i mnogo, mnogo drugih. Mislim da je Šabac prednjačio u rnr bendovima u federaciji, ali ovde nije bilo medija koji bi nas podržali, pa se pisalo o bendovima iz Beograda i Zagreba, čak su i singliće snimali. No, dobro! Šabački bendovi svirali su srcem i dušom, ne misleći o slavi. Ja sam imao veliku kolekciju ploča, pa sam im davao da skidaju stvari. Kasnije, neki su pevali i moje stihove, bend  ‘Baš čelik’, istoimena pesma. A Lolija, kad je napustio ‘Čivije, osnovao je u Beogradu bend ‘Rondo’ i snimili moju ‘Pesmu čuvara deteline’. Imao sam i bend ‘Mudra sova’, s mojim učenicima iz ‘Selove’. Sredinom sedamdesetih odlazim u London, tamo uletim u vode panka, i po povratku pisao sam stihove za prvi šabački pank bend ‘Novi talas’. Šabac je brzo postao prestonica panka, dolazili su sa strane na svirke ‘Afekta’, Spidbola’, ‘Pički’, Kontracepcija’, etc, etc. A NIP ‘Zaslon’ Ivana Kovačevića objavljivao je moje pank romane i pesme, pa su dolazili mladi pank pisci sa svih strana, da i njima štampa. Dragan Radanović Radana imao je čuveni fanzin ‘Delirium’. Godine su prolazile, raspad federacije, ratovi, NATO bombardovanje, sankcije, i rnr i pank su zamirali, ali je Živko Ivković napisao enciklopediju ‘Od Čivija do Goblina’. Ovih meseci obradovala me vest da u Šapcu rnr, ali i pank, nisu mrtvi. Eto nam šabačkog rnr benda KONTRA KOMITET, delom iznikao iz nekadašnjeg šabačkog benda ‘Midgard’. Evo kako sami sebe predstavljaju, aludirajući na političke prilike u nas, gde bi svi da budu, ako ne predsednik, ono bar potpredsednici: Predsednik – Branko Mićanović Kiža, vokali, gitara. Potpredsednik Darko Stefanović GUza – solo gitara. Potpredsednik Vujadin Stanić VUle. Bubnjevi. Potpredsednik Dejan Gavrilović Gavra. Bas gitara.

SECI UŠI

Naše nade su  otišle

Niz vodu,

Jebo ti ovakvu slobodu.

Seci uši, krpi dupe

svaki dan.

Ko ovde može biti

normalan?

Naši se snovi lome o zid.

Fleševi u glavi,

Izgubili smo vid.

Svi čekamo bolje sutra,

Mnogi od nas neće videti

Jutra.

Ne verujemo više nikome.

Gomila laži za naivne.

Postalo je po zdravlje štetno.

Ko zadnji ostane

nek ugasi svetlo.

(bend Kontra Komitet)

U moje rnr i pank vreme, postojao je takozvani Komitet, političari koji su sve pratili, odobravali, zabranjivali. Mi smo imali muke s njima, bili smo im Kontra Komitet, Komitet avangarde, tako svaka čast Kići, Guzi, Vulu i Gavri, za ovaj naziv benda, iz ovog vremena, renesanse šabačkog roka i panka. Šabački bend KONTRA KOMITET ima i avangardni Proglas:

Proglas Komiteta:

K.K. nije samo još jedan običan rock’n’roll bend. To je Komitet avangarde, to je anti, to  je protiv, to je zaista kontra svim plodovima ovog bolesnog i nenormalnog vremena, kada se sve izopačeno, čime nas truju, stavlja za prave vrednosti u društvu. Pitali smo se hoćemo li zatvoriti oči i odustati kada deluje da je rokenrol ionako ubijen u medijima na najsvirepiji i najkukavičkiji način, ili ćemo svirati i boriti se protiv svega lažnog i pogubnog, protiv svega što će nam uskoro ako se nastavi sa ovim planskim programom dekadencije i zombizacije dokusuriti i ovo malo zdravog razuma kod mladih ljudi  i ubiti njihova srca zauvek. Zato nema predaje, doklegod bude postojao ijedan slobodan čovek koji ne prihvata ovakvo stanje stvari, koji ne prihvata da je rok muzika mrtva, nego je samo u fazi pregrupisavanja i da će se vratiti jača nego ikad. Mi smo tu, četiri člana Komiteta, ostajemo u borbi do kraja.

Prema izboru URMUS-a, Udruženja rok muzičara Srbije, šabački bend ‘Kontra komitet’ nasdtupao je u decembru 2021., na takmičarskom, jubilarnom desetom Beogradskom rok festivalu, u konkurenciji osam odabranih. I osvojili su drugu nagradu, izvođenjem svojih pesama ‘Sistem’, ‘Bol’, i ‘Seci uši’.  Pre toga nastupali su i kao gosti bendu Mortal Kombat, u šabačkoj Pivnici Floyd. Ima ih i na Youtube, spotovi ‘Seci uši’, ‘Nema predaje’, ‘Budim se’, ‘Sistem’.  Potražite i slušajte.

Ivan Glišić

Exit mobile version