Šabački letnji festival 2017 Oaza otvoren na nesvakadišanji način

1

U organizaciji Miksera, petnaesti Šabački letnji festival počeo je na nesvakidašnji način. Sledeći upravo viziju organizatora i u duhu Mikser festivala ovogodišnji ŠLF otvorila je Regionalna Dečja filharmonija sa Jovanom Kolundžijim maestrom na violini. Koncert na bini među zidinama stare Šabačke tvrđave počeo je velelepnim izvođenjem valcera „Na lepom plavom Dunavu“. Publika je u jednom dahu odslušala koncert i zdušno pozdravila vrhunske mlade izvođače koje je okupio dirigent Ljubiša Jovanović.

Na binu su prvi izašli članovi grupe Kal predvođeni harizmatičnim Draganom Ristićem. Furiozno, brzo i efektno tako se može opisati eksplozivan nastup ovog rock`n`roma sastava.
Svoju inspirisanost novotalasnim zvukom ranih osamdesetih prošlog veka ispoljili su užurbanim izvođenjem klasika „Crno bijeli svijet“ grupe Prljavo kazalište na opšte oduševljenje, u već značajnom broju, okupljene publike.

Za srce i dušu u nastavku programa svirala je bosanskohercegovačka senzacija – Mostar Sevdah Reunion. Njihov senzibilitet i drugačiji doživljaj tradicionalne sevdalinke utro je put onome što danas zovemo neo sevdalinka.
Sa velikim nestrpljenjem publika je isčekivala izlazak na scenu ultimativnog regionalog desperada. Darko Rundek je svoj nastup započeo pesmom „Tranzit“ modifikujući je strofom „Nisam znao da ću tako brzo ponovo biti u Šapcu“ što je publika pozdravila burnim aplauzom. Uz uobičajeno „Dobro veče!“ Rundek je predstavio svoj putujući bend na četvrtom koncertu na turneji povodom obeležavanja dvadeset godina od izlaska solo prvenca „Apocalypso“. Fascinantnom harizmom i jedinstvenom pojavom Darko je od početka vešto manipulisao osećanjima oduševljene publike Šabačkog letnjeg festivala. Aktuelna turneja je pomak u Rundekovoj koncertnoj karijeri jer sadrži elemente performansa koji kombijue video sadržaj, pokret i ples kao sastavni deo umetničkog izaraza.

Do duboko u noć u pomalo apokaliptičnom grču Darko Rundek prisutne je na kraju ozario svojim ultimativnim hitovima: „Ay Carmela“, „Apocalypsa“, tokom koje je pušten vatromet, koji je oduševio prisutne, „Makedo“ a legendarni „Šejn“ došao kao jedini mogući i očekivani vrhunac ovog artističkog spektakla.

Za to vreme zaljubljenici u elektronski zvuk svoje mesto pronašli su na bini „TvrDJava“ gde su nastupili disk Igor D., Nikola Vemić, Marcus Worgull i Dejan Milićević uz koje su najuporniji klaberi dokečekali novo festivalsko jutro.

Prvog dana kroz kapije festivala prošlo je malo više od 5000 ljudi.

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. I šta je tu Mikser uradio? Ništa.
    Koji su motivi njegovog angažovanja? Ime njihovo ili novac?

Leave A Reply