Šabački đaci učili francuski na radionicama

U organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Grada Šapca

Predstavnici Francuskog instituta u Srbiji u saradnji sa partnerima iz Šapca održali su u petak niz radionica o francuskom jeziku i kulturi u šabačkim osnovnim i srednjim školama.

 

Pre početka radionica u šabačkim školama, u Gradskoj kući je održan sastanak predstavnika grada, Francuskog instituta i predstavnika šabačkih osnovnih i srednjih škola.

Član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić rekao je da Grad Šabac otvara brojna nova polja saradnje sa partnerima iz Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji.

-Smatram da je izuzeto važno da našim najmlađim sugrađanima ponudimo mogućnost da iz potpuno drugačijeg ugla sagledaju značaj i lepotu francuskog jezika i kulture. Naš narod ima jednu lepu poslovicu koja kaže „Bogat su onoliko koliko jezika govoriš“, ovo je naš način da obogatimo naše najmlađe. Verujemo da je poznavanje svakog jezika i svake kulture izuzetno važno, zato što to naše sugrađane čini građanima sveta- naveo je Marsenić.

Koordinatorka za promociju francuskog jezika pri Francuskom institutu u Srbiji Žilijet Tirlik izrazila je zadovoljstvo što ima priliku da se sretne sa učenicima, kao i predstavnicima škola i Gradske uprave i sa njima razgovara o novim projektima.

-Cilj Francuskog instituta da poseti što više gradova u Srbiji i da njihovim akcijama budu obuhvaćena deca najrazličitijih uzrasta- istakla je ona.

Priliku da iz drugačijeg ugla sagledaju značaj i lepotu francuskog jezika i kulture imali su učenici osnovnih škola „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru i Ribarima, „Stojan Novaković“ i „Vuk Karadžić“ u Šapcu, kao i osnovci u Majuru. Na kraju radne posete predstavnici Francuskog instituta održali su radionicu i u Šabačkoj gimnaziji. Ideja je da ove radionice postanu tradicionalne i održavaju se na godišnjem nivou.

D.D.

Exit mobile version