Šabac među najboljim gradovima i opštinama regiona

0

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Crna Gora peta država koja je pristupila programu Certifikacije opština
po meri privrede  u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE)

 

??Podgorica, 9. maj 2016. – Grad Šabac dobitnik je certifikata o povoljnom poslovnom okruženju što je ovu lokalnu samoupravu svrstalo među najbolje investicione destinacije u jugoistočnoj Evropi. Priznanje za unapređenje rada lokalne administracije Šabac je primio na IV regionalnom BFC SEE kongresu u Podgorici, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i NALED-a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Osim Šapca, certifikate je zaslužilo još 14 samouprava, po četiri iz IV regionalni kongres o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi BFC SEE - Podgorica (1)_1195x800Federacije BiH, Republike Srpske i Makedonije i dve iz Hrvatske među kojima Skoplje, Bijeljina, Prijedor, Goražde, Jastrebarsko i dr. Ukupno je po BFC SEE standardu do danas certifikovano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva miliona ljudi i 105.000 preduzeća. U Srbiji su ovu potvrdu kvaliteta već dobili Leskovac, Pančevo, Pirot, Ruma i Stara Pazova.

IV regionalni kongres o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi BFC SEE - Podgorica (3)_1195x800Na IV regionalnom kongresu koji je okupio brojne ministre, čelnike gradova i opština i privredne lidere svečano je ozvaničen ulazak Crne Gore u Program certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Odabranih pet crnogorskih opština prve će ući u proces certifikacije i dobiti priliku da unaprede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regiona i EU.

– Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući region kao jedno tržište i zato jačanjem BFC SEE činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi – kaže Kristof Di Marko, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda putem kojeg vlade Nemačke i Švajcarske podržavaju BFC SEE.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regionu unapređuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje sprovedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uslovi poslovanja u certifikovanim opštinama 76% bolji nego u ostalim sredinama.

Otuda ne čudi da čak 90% certifikovanih opština smatra da je posedovanje BFC SEE certifikata korisno ili veoma korisno. U periodu 2012-2015. opštine certifikovane po meri privrede privukle su gotovo milijardu evra direktnih stranih investicija što je u proseku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat.

U BFC SEE regionalnoj mreži učestvuje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore i doprinose jačanju regionalne saradnje i razmene – među njima su nadležna ministarstva, privredne komore, udruženja opština, razvojne agencije, OCD i univerziteti.

Facebook komentari

Leave A Reply