ŠABAC I PERFORMATIVI

U velikoj sali Kulturnog centra Šabac 12. aprila biće realizovan drugi deo projekta „Performativi“ čiji je autor Kristina Nina Vasić zajedno sa Udruženjem Svetlost.

U pitanju je serija prikaza i predstavljanja alternativnih, eksperimentalnih, političkih, fizičkih, angažovanih teatara, i pojedinaca sa tendencijom da se isti izmeste i u neke nekonvencionalne prostore primenjivije za estetske kriterijume ovakvih performansa i novih likovnih medija, a kao dugoročan plan, pretenduje ka kreiranju i realizaciji prvog festivala alternativnog teatra u Šapcu koji je planiran za 2017. u godinu.

Projekat je finansiran preko programa za kulturu Grada Šapca za 2016. u godinu. Za ovaj drugi u nizu predavanja i predstavljanja umetnika biće teatar „Mimart“.

U pitanju  je neverbalni fizički teatar osnovan 1984. godine u Beogradu. Nela Antonović je osnivač, koja već više od 30 godina istražuje mogućnosti savremenog teatra sa slobodnim umetnicima, sa kojima je do sada uradila 60 predstava i preko 400 performansa. Iskustvo trodecenijskog rada donosi inovativne forme multimedije kroz originalan „Mimart“ metod. Pored projekata sa profesionalnim umetnicima „Mimart“ radi sa građanima kroz umetnost u javnim prostorima, sa mladima kroz kreativno mentorstvo i sa osobama sa invaliditetom.

Prezentacija u Šapcu je informativna platforma kreativnog održivog rada koji istražuje fenomene društva. Cilj „Mimarta“ je kreativno preispitivanje performansa, umetnika, kulture i razvoja društva kroz otvoren proces rada. Građani Šapca koji budu posetili Kulturni centar Šabac 12. aprila od 18 časova u velikoj sali moći će da se informišu o kreativnom radu kroz prezentaciju, performans i interaktivnu diskusiju: o mogućnostima saradnje umetnika i mladih, o iskustvu evropskih projekata u kojima je „Mimart“ učestvovao od 2007/16 kao i mogućnostima formiranja mreže umetnika u lokalnoj sredini.

U programu Mimarta učestvuju:

Nela Antonović reditelj, osnivač i umetnički direktor Teatra „Mimart“

Nikola Vranić samostalni umetnik, plesač i performer, član Teatra „Mimart“ od 1996.

Anja Nikolić samostalni umetnik savremenog plesa, član Teatra „Mimart“ od 2009.

Lidija Antonović samostalni umetnik, fotograf i multimedija, saradnik Teatra „Mimart“.
Ovo je još jedan projekat kojim Udruženje Svetlost zajedno sa svojim saradnicima čini umetničku scenu Šapca bogatijom, trudeći se da predstavi nove trendove i oživi stare prostore.

PD

Exit mobile version