Šabac blizu uvođenja vanredne situacije

1

U poslednja 24 sata registrovano 25 novoobolelih od kovida- 19

U poslednja 24 sata registrovano je 25 sugrađana pozitivno na kovid- 19, čime je broj aktivno obolelih dostigao 77. Hospitalizovano je 10 pacijenata, u četrnaestodnevnoj samoizolaciji je 255 osoba. U obrazovnim ustanovama zaraženo je pet učenika i dva profesora i preduzete su odgovarajuće mere izolacije kontakata, saopšteno je na konferenciji za novinare u utorak u Gradskoj kući.

-Odluku donetu na kriznom štabu kao komandant sam prosledio 25. oktobra načelniku Mačvanskog upravnog okruga i komunalnoj policiji, svakodnevno se dostavljaju izveštaji inspekcijskih službi. Današnji izveštaj konstatuje nizak nivo poštovanja mera definisanih Uredbom Vlade RS prilikom kontrole trgovinskih i ugostiteljskih objekata, kao što su redovi na kasama bez distance, nenošenje zaštitnih maski u objektu i prilikom čekanja na ulazak, boravak u objektu većeg broja kupaca od propisanog, problemi sa odbijanjem da napuste objekat ili stave zaštitne maske prilikom ulaska u objekat, suve dezo barijere ili njihov izostanak, nedostatak dezinfekcionih sredstava u ugostiteljskim objektima, kao i odsustvo distance. Komunalna policija nastaviće sa pojačanim nadzorom i u narednim danima. Apelujem na sugrađane da svi zajedno poštujemo mere da bismo izbegli širenje kovida- 19, budući da smo jako blizu uvođenja vanredne situacije ukoliko nastavimo da se neodgovorno odnosimo prema poštovanju mera koje treba da zaštite sve nas- rekao je Aleksandar Pajić.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković je rekao da je u septembru ukupan broj potvrđeno pozitivnih u okrugu bio 49, od čega je u Šapcu 24. U poslednja 24 sata imamo 25 novih slučajeva, te je jasno da građani ne poštuju preporučene mere.

-„Gori“ celo okruženje, od zemalja u regionu, do cele Evrope, što nam govori, bez obzira na to što smo amortizovali prvi udar korone, da moramo značajno da se uozbiljimo. U konsultaciji sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje vrlo smo blizu odluke da predložimo lokalnom štabu da uvede vanrednu situaciju. Oboleli najčešće ne prijavljuju sve kontakte, što je jako ozbiljan problem. Tendencija rasta brojki pokazuje da građani, kao i ugostiteljski i trgovinski objekti, ne poštuju mere. Praktično svaki trgovinski objekat mora da ima korona redara koji ne sme da dozvoli ulazak bilo kome bez maske, jer jedna pozitivna osoba bez simptoma može da prouzrokuje širenje zaraze, ne samo na osobe koje su trenutno tu, zbog sveže kontaminacije i mogućnosti prenosa putem dodira. Podsećam da maska smanjuje mogućnost transmisije za 90 posto ako je nose potencijalni prenosilac i osoba koje može da bude zaražena- objasnio je dr Vujković.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković navela je da je u kovid ambulanti zabeležen veći broj pregleda u poslednjoj sedmici, posebno prethodna tri dana. Većina pozitivnih je sa lakšom kliničkom slikom, ali treba delovati preventivno. Pojačan je broj osoblja- tri lekara u prepodnevnoj i dva u popodnevnoj smeni.

-Juče se na pregled javilo 136 pacijenata. U Službi za zdravstvenu zaštitu dece povećan je broj pacijenata koji se javljaju sa respiratornim tegobama, ali dobro je da se radi i o drugim infekcijama, ne samo o kovidu- 19, jer je ovo period godine kada se to očekuje. Prevencija je ista i za sezonski grip, kao i za kovid-19. Apelujem da se sugrađani jave sa prvim simptomima- povišena telesna temperatura, kašalj, gušobolja i gubitak čula mirisa, kako bismo izbegli težu kliničku sliku. Kadar za privremenu bolnicu je opremljen i objekat je spreman- podvukla je dr Stanković.

Dr Dejan Maksimović iz Opšte bolnice Šabac naveo je da je u tu ustanovu smešteno deset osoba.

-Osam pacijenata je PCR pozitivnih, od toga sedam sa upalom pluća smeštenih na infektivnom odeljenju i nijedan nije na respiratoru. Na grudnom odeljenju je jedan PCR negativan koji ima pozitivna akutna antitela u fazi ispitivanja. Uglavnom su u pitanju stariji pacijenti, klinička slika manifestuje se upalom pluća, stabilni su i u dobrom opštem stanju- rekao je dr Maksimović.

Kanisteri na gradskom i seoskom području biće napunjeni dovoljnom količinom dezinfekcionog sredstva. Do sada nijedan objekat sa uočenim kršenja mera nije sankcionisan, ali su izrečene mere upozorenja.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Случајни пролазник

    У Шабац нико не носи маске на отвореном. Само стављају кад улазе у Капитол парк и Рода тржни центар. Али скинути маске у кафић, где је топло, одређени људи кашљу, имају кијавицу рецепт за катастрофу.

Leave A Reply