Ružni snovi na javi

Premijera Šabačkog pozorišta: P.Kalderon “Život je san“

Revija „Tetar na pravom putu“ otpočela je premijerom Šabačkog pozorišta „Život je san“ Pedra Kalderona, u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača. Gotovo četiri veka od kako je ovaj slavni španski pisac stvarao, pokazalo se da stvarnost i nije toliko izmenjena, a Lukač je samo koristio savremne oblike ispoljavanja agresije. U osnovi je bajkovita priča o uroku na rođenju, jer prilikom dolaska na svet  kneza Sigismunda njegova majka umire, a otac – poljski kralj Bazilije osuđuje ga na život u pećini i kavezu. Zaplet nastaje kada puštaju nesuđenog kneza iz kaveza i on se sudara sa brutalnim svetom mladeži. Na kraju dolazi do borbe dva tabora, oca i sina, a kao epilog – svi su mrtvi u završnoj  sceni. Zoran Karajić, u ulozi Bazilija, ima nešto žovijalno i ibijevsko, podanici su mu „piljež“, dobrodušan ali i nemilosrdan  prema sinu. Sigismund, koga u storijama saznavanja surove stvarnosti ubedljivo tumači Vladimir Milojević, od naivnog primitivca prelazi do dostojnog rivala za presto, ali na kraju nema milosti ni prema kome, pa ni sebi. Uloga Klotalda poverena je Ivanu Tomaševiću, i on je oličenje starovremenskog morala, koji nikad neće preći granicu lojalnosti, i antipod  je blaziranim novotarijama. Aneta Tomašević sa humornom lakoćom i šarmom odigrala je ulogu Klarin, lakrdijaša, i nosilac je  zdravog razuma koji  se probija u ovoj borbi sna i jave. Princeza Estrelja, koju je odigrala Kristina Pajkić, nosi dva lica: mlade, čedne i pravedne, ali i brutalne devojke. Rosaura, dama za kojom čezne Sigismund, u tumačenju Sonje Milivojević, protivteža je razuzdanoj mladeži. Za upečatiljivost starovremene predstave doproneo je Nikola Breković kao narator, kao i čitava jedna postava mladog sveta na dvoru: Astolfo, knez moskovski, /Strahinja Barović/, Izabela /Ivana Jokić/, Snežana /Ivana Trezić/, Zli Cipireli /Lazar Maksić/, Lepi princ /MiLoš Vojnović/ i Dvorska luda /Slađana Pajčić/.

Pozorišna sezona u Šapcu  počela je 12. Revijom “Teatar na pravom putu“, gde će   biti odigrano devet predstava . Najpre je otvorena izložba o Miri Stupici, koju je pripremila  mr Ksenija Šukaljević Marković. Otvarajući izložbu ona je istakla izuzetna doproinos Mire Stupice srpskom teatru, gde je odigrala više od dve stotine uloga, broj koji niko nije nadmašio. Glumačku karijeru  zaočela je kao osamnaestogodišnjakinja 1941. godine, a u periodu od 1943. do  1947.  bila je angažovana u Šabačkom i Niškom pozorištu.

Za doprinos u radu Šabačlkog pozorišta u protekloj godini nagradom „Boris Kovač“ nagrađen je Kosta Pavlović, muzičar koji je dobio prestižnu  nagradu  za komad“Perikle“ na festivalu „Joakim Vujić“. Reviju je otvorio Zdravko Hubač, direktor Drame Narodnog pozoišta, ukazujući da se Šabačko pozorište svrstalo u značajne teatre, sa pet igrajućih dana što je retkost u današnjem vremenu, i poželeo da se udvostrči poseta. Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić istakao je da će ove godine biti osam premijera, možda i više, a kao krunu na repertoaru će se naći komadi koje režiraju  Aleksandar Lukač, Nikita Milivojević i Kokan Mladenović.

Predstava je  osavremenjena digitalnom vizualizacijom, tekstom na španskom kao  dečijim crtežima, video igricom,  a dinamičnosti umnogome doprinose songovi i kabaretski pasaži.  Aleksandar  Lukač navodi da je adapatciju radio u današnjem trenutku, dakle kada ni političke ni lične strasti nema šta da zauzda. One se nesmetano prepliću, sukobe, i konačno oplođuju jedna drugu, terajući ceo svet u pravcu, istorijski gledano, do sada neviđenog haosa. Pozorište je, naravno, poslednje mesto u kome će se naći rešenja za ovo stanje, ali je i prvo koje će prisvojiti estetiku haosa, i koristeći san kao paradigmu pokušati da zabavi“.

Revija pozoršnih predstav nastavljena je komadom „Drita“ Puls teatra iz Lazarevca, a večeras je nova premijera: “Deža vi“ u režiji Andree Lazić i koprodukciji pozorišta iz Novog Pazara, Kruševca i Šapca.

D.Eraković

Exit mobile version