Ruski lekari posetili Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac danas je posetila delegacija lekara Ruske Federacije, u sklopu aktivnosti Kriznog štaba Republike Srbije i saradnje sa ruskim
stručnjacima u cilju unapređenja protivepidemijskih mera, i razmene iskustava u borbi protiv Korona virusa.

U poseti su bili major Valerij Hakimov epidemiolog u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije i Potpukovnik Dragan Arsenijević predstavnik Vojske Republike Srbije.
Konstatacija posete je bila da je u Mačvanskom okrugu sve urađeno u skladu sa protivepidemijskim standardima i naglašeno je da je Mačvanski okrug jedan od okruga sa najmanjim brojem obolelih od KOVID-19.

Do sada je na Mačvanskom okrugu testirano zaključno sa današnjim danom 884 osobe, od čega je 100 osoba bilo pozitivno.

Majora Hakimova su posebno interesovale protivepidemijske mere koje su dovele do ovako dobrog rezultata.

MSc. dr Branko Vujković vd direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac istakao je da je Krizni štab naše ustanove pravovremeno počeo da primenjuje protivepidemijske mere, neke i pre svih Zavoda u Srbiji.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti dr Dragana Radojičić je navela je da je na Mačvanskom okrugu bio veliki priliv ljudi koji rade u inostranstvu i da su svi koji su došli iz inostranstva stavljani u kućnu izolaciju, pojasnila je način testiranja svih sumnji na KOVID-19.

Posebno je naglašeno pravovremeno reagovanje kada su u pitanju Gerontološki centri, jer su korisnici te ustanove prepoznati kao visoko rizična populacija za razvoj teške kliničke slike i da su prve mere primenjene upravo u cilju zaštite te populacije.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Šabac

Exit mobile version