Rešavaju i ublažavaju životne probleme članstva

GRADSKA ORGANIZACIJA INVALIDA RADA ŠAPCA

Gradska organizacija invalida rada Šabac, dobrovoljna, nevladina, nedobitna, socijalno humanitarna i nestranačka asocijacija, na principu dobrovoljnog i interesnog organizovanja okuplja i učlanjuje invalide rada i korisnike invalidskih penzija. U skladu sa Ustavom, zakonom i statutom ima svojstvo pravnog lica, a cilj joj je zadovoljavanje pojedinačnih i zajedničkih interesa članstva.

Osnovne oblasti njenog delovanja su efikasnija zaštita i unapredjenje položaja šabačkih invalida rada. Stara se i o poboljšanju ličnog i društvenog standarda, socijalno‐ekonomskog položaja i socijalne sigurnosti članstva, a o razvoju uzajamnih i socijalno‐humanitarnih odnosa brine na načelima pomoći i samopomoći.

Osim ublažavanja i rešavanja životnih problema neguje i osećanje pripadnosti, kao i različite oblike kreativnog i kvalitetnog druženja svojih članova. Zainteresovane obučava u savladavanju odredjenih veština, kao što su tkanje, vez i izrada čipke. Ta gotovo zaboravljena umeća već je savladalo više od 90 žena, uglavnom osoba sa invaliditetom, koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kroz različite projekte pružaju priliku većem broju osoba sa invaliditetom da se ekonomski osnaže. Pre 12 godina otvorena je tkačka radionica „Stari zanati“, u kojoj su vrednim rukama tkalja i vezilja stvoreni predmeti po uzoru na eksponate iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Šapcu. Tkanjem na horizontalnom razboju, vezom i čipkanjem, izradjeni su peškiri čija je posebnost u tome što je njihova izrada od početka do kraja ručna. To je prepoznato i u Etno-mreži Srbije, gde će ovi peškiri biti plasirani. Prema rečima predsednice Gradske organizacije invalida rada Šapca Miroslave Savković posebno se izdvaja „Tekeriški peškir“, svedok neprolaznosti i morala srpskog vojnika.

Ž.V.

Exit mobile version