Nagrađen Dobrilo Aranitović

UZ 75 GODINA RADA BIBLIOTEKARSKOG DRUŠTVA

Sedam i po decenija postojanja Bibliotekarskog društva Srbije obeleženo je 14. decembra na svečanosti održanoj u prepunom amfiteatru Narodne biblioteke Srbije u Beogradu. Trodnevna skup počeo je pozdravnim govorom, podsećanjem na rad najstarijeg strukovnog udruženja srpskih bibliotekara i dodelom brojnih priznanja.

Nagrada „Stojan Novaković“ za doprinos u stvaranju publikacije značajne za bibliotekarstvo uručena je Bojani Vukotić iz Narodne biblioteke Srbije i Šapčaninu Dobrilu Aranitoviću, bibliografu i bibliotekaru u penziji. Oni su zajedničkim radom stvorili „Sociološki pregled 1938 – 2020: bibliografija“, publikaciju objavljenu u izdanju Srpskog sociološkog društva.

Profesor Aranitović je autorizovao preko 180 bibliografija o našim i stranim književnicima, filozofima i naučnicima, a priznanje koje nosi ime znamenitog Šapčanina Stojana Novakovića primio je više puta. Dobrio ga je za bibliografiju „Podrinski časopisi 1920-1970“ (1998), za izbor, prevod i priređivanje zbornika radova savremenih ruskih autora „Biblioteka kao ogledalo Vaseljene“ (2009) i za knjige „Njegoš i pozorište“, „Bibliografija časopisa Filozofski pregled, Filozofija i Teorija“ i „Bibliografija časopisa Misao“ (2013).

Ž. V.

Exit mobile version