Penzionerske kartice i keš krediti

BESPARICA I ŽIVOT PENZIONERA

U vreme krize i svakodnevnih poskupljenja, male penzije traže dodatna novčana sredstva. Zaduživanje kod banaka penzionerima ograničavaju godine i kreditna (ne)solventnost, a dostupni su im – uglavnom – keš krediti koji su za najstarije i osmišljeni. Problem je, međutim, što je ta vrsta kreditiranja veoma skupa.

Keš kredite daje većina banaka, na maksimalni iznos od dva miliona dinara. Na srpskom tržištu novca majveći period otplate je oko šest godina. Kamate su fiksne i iznose 13,95 odsto, a to je nepovoljno za svakog ko se zadužuje. Ako se uzme, recimo, 500.000 dinara na 71 mesec otplate, svakog meseca za banku treba izdvojiti 10.382 dinara. Zbog visoke kamate na kraju ugovorenog roka korisnik kredita mora da isplati preko 737.000 dinara, što je 237.000 više od onoga što je uzeo. To praktično znači da ogromna većina od 1,6 miliona penzionera u Srbiji ovaj vid novčane „pomoći“ ne može sebi da priušti i na taj način život učini lakšim i boljim.

Postoje, međutim, penzionerske kartice koje izdaje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Do 2018. godine srpski penzioneri status su dokaziveli poslednjim penzionim čekom ili rešenjem o penzionisanju, a od tada mogu da dobiju penzionerske kartice. Zahvaljujući njima u trgovinama mogu da koriste popuste. Oni sa najnižim penzijama, ako nemaju dodatnih prihoda i ako osim stana u kojem žive ne poseduju druge nekretnine, imaju pravo na subvenciju do 30 odsto i za troškove infostana.

Osim pri kupovini u trgovinama penzionerske kartice uglavnom se koriste u prevozu, ali i u sportskim objektima, na bazenima i pri posetama kulturnim ustanovama u kojima se ulaz plaća. Grad Beograd, recimo, objavio je na svom sajtu spisak objekata i usluga dostupnih uz penzionersku karticu. Na toj listi su i zdravstvene ustanove, apoteke, optičke radnje, trgovine, turističke ogranizacije, frizerski saloni, pozorišta, bioskopi, auto-centri.

Ž. V.

Exit mobile version